Близо 400 военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования

...
Близо 400 военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования
Коментари Харесай

Стотици военни дариха кръв и спасиха животи

Близо 400 военнослужещи и цивилни чиновници от разнообразни военни формирования подариха безплатно кръв единствено през последния месец, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в борбата за човешкия живот.
" Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите задачи. В тази връзка от време на време организираме акции в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад идеята „ Бъди един от нас! Дари кръв – избави живот! ”, разяснява проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.
 Българин дарил 31 литра кръв в помощ на съветски деца Българин дарил 31 литра кръв в помощ на съветски деца
За пет години 27-годишният българин Константин Школяр е дарил 31 литра кръв за деца, които се лекуват в Детския център по хематология в...
Между 6 и 7 000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската войска. От началото на годината 2700 униформени са дарили кръв.
Проф. Румен Попов акцентира, че акциите не са прекратявани, макар пандемията от COVID-19. Напротив, с изключение на във военните структури, интензивно е траяла работата и с всички цивилни жители – при спазването на фанатични ограничения за сигурност, строга дисциплинираност и доста прецизна оценка положението на донорите, тъй че да не се допусне заразяване на личния състав.
Националната трансфузионна система е част от националната сигурност. " И в този смисъл нашият Кръвен център е част от тази верига. Ние не можем да си позволим дестабилизация в това отношение. Структурата на ВМА разрешава екипите да се отзоват при положение на потребност, освен на територията на София, само че в цялата страна ", акцентира проф. Попов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР