Близо 30 минути се забави заседанието на земеделската комисия в

...
Близо 30 минути се забави заседанието на земеделската комисия в
Коментари Харесай

Ковид и войната в Украйна довършили родното винопроизводство

Близо 30 минути се забави съвещанието на земеделската комисия в Народното събрание поради липса на кворум. За проблемите на лозарския бранш може да се приказва доста, изясни земеделският министър Явор Гечев пред комисията, която се събра да разиска казуса. Ковид рецесията оказала отрицателно въздействие върху бранша. По време на коронавирус у нас се пиело по-малко вино и по този начин количества останали. Украинската рецесия напълно довърши нещата , акцентира министърът. Затова и би трябвало да търсим пазари. Голям проблем е сивият бранш в производството на вино.
 Българските лозари недоволни, че са последни в Европейски Съюз по субсидиране
Българските лозари недоволни, че са последни в Европейски Съюз по субсидиране

Получават 13.5 евро/декар, а други в Европейски Съюз по 300 евро/декар за година

Иначе другите страни подпомагали по друг метод производителите си. Някои в Европейски Съюз въобще не давали помощи. Министърът разгласи, че би трябвало да се изготви добра тактика за развиване на сектора . Самият той желал да подкрепи производителите. За да създадем бранша по-модерен, би трябвало да го технологизираме, разясни Явор Гечев. Проблем е, че Европейска комисия няма да ни разреши особена държавна помощ за някои действия.
 Лозари: Нерегулираното цъфти, а контролираното умира. Край!
Лозари: Нерегулираното цъфти, а контролираното умира. Край!

Плашат с митинги

Припомняме, преди време поради политиката в бранша , която се води от години. Почти двойно са намалели лозовите масиви от 1989 до момента. Ние сме пред изгубване, обясниха лозарите. Те били не на колене, а напряко по очи. Според лозарите този отрасъл обезпечава целогодишно работа. Оказва се, че нашите лозари са неконкурентни на сътрудниците си от другите европейски страни. С по 30 - 40 000 декара на година изчезват родните лозя. Проблем е и че не са механически оборудвани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР