Близо 20 500 студенти и докторанти са взели студентски кредити

...
Близо 20 500 студенти и докторанти са взели студентски кредити
Коментари Харесай

Близо 20 500 студенти са взели кредити за обучението си

Близо 20 500 студенти и докторанти са взели студентски заеми на обща стойност 136.99 млн. лв. за интервала 2010 - 2018 година Заемите се отпускат от търговски банки, с които просветителното министерство подписва съглашения, и се подсигуряват от държавния бюджет. В сряда държавното управление гласоподава държавните гаранции за заемите за тази година да са до 50 млн. лв.. Сумата беше същата и през 2018 година

Кредити се отпускат на български жители, жители на страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, както и на Швейцария. Те са за образование във висши учебни заведения в България.

По-голямата част от изтеглените досега заеми - 20 129, са за заплащане на таксите за образованието в университет. Едва 320 са заемите за прехрана. Чуждестранните жители, получили държавно обезпечени заеми, са 555 или 2.71% от всички.

Наблюдава се увеличение на междинния размер на заемите, което е резултат от няколко фактора - увеличеният размер на издръжката за образование за един студент/докторант и надлежно по-високият размер на таксите за образование, както и промените в Закона за висшето обучение, с които се дава право на висшите учебни заведения при избрани условия да правят образование против възнаграждение в образователно-квалификационна степен " бакалавър " и " магистър ".

За миналата 2018 година междинният размер на заема е 9 584 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР