Близо 1500 украински граждани са преминали от 24 февруари до

...
Близо 1500 украински граждани са преминали от 24 февруари до
Коментари Харесай

Около 1500 украински граждани са преминали през ГКПП - Силистра от 24 февруари

Близо 1500 украински жители са минали от 24 февруари до през днешния ден през Граничен контролно-пропусквателен пункт Силистра-Кълъраш, като общият брой на лицата, влезнали в страната ни от Украйна, е съвсем 2000.

От гранична полиция потвърдиха, че главният поток от тях пътуват към Турция и Гърция. До момента няма поискана отбрана и подадени заявки за статут на бежанци.

На този стадий в хотели в Силистра има настанени 15 души, оповестява зам.-областният шеф на Силистра Минчо Йорданов.

До края на седмицата би трябвало да бъде систематизирано какъв брой и къде са ситуирани местата, където могат да бъдат настанени чужденци. До тогава при условия на неотложност може да бъде обезпечен заслон на стотина души, като половината от тях в тутраканското село Белица.

Кметът на Тутракан доктор Димитър Стефанов съобщи готовността на локалния бизнес да предложи работа на украински жители.

До момента има подадени 4 адреса на частни лица в Силистра, Алфатар и Дулово, които имат опция да настанят украински жители.

Вече е възобновена работата на РЗИ с два екипа при 24 часови наряди на граничния пункт Силистра – Кълъраш за инспекция и тестване на преминаващите украински жители. Очаква се до дни границата да бъде отворена и за всички останали лица, искащи да влязат в България.

От петък на граничния пункт доброволци на БЧК ще подкрепят преминаващите украински жители с топли питиета и пакетирани закуски.

Хранителни пакети ще бъдат давани и на тези български фамилии, които са настанили в свои парцели бежанци.

Продължава набирането на пакетирани хранителни артикули, на облекла, одеяла, спално долни дрехи и други в Секретариата на БЧК в Силистра.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР