Близо 13,3 милиона имащи право да гласуват нидерландски граждани са

...
Близо 13,3 милиона имащи право да гласуват нидерландски граждани са
Коментари Харесай

Нидерландия избира нов парламент

Близо 13,3 милиона имащи право да гласоподават нидерландски жители са призовани през днешния ден пред урните, с цел да изберат нов парламент, а социологическите изследвания предвещават много оспорвана конкуренция, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Дясната демократична ръководеща Народната партия за независимост и народна власт (НПСД) е с изравнени шансове да завоюва изборите с Партията на свободата (ПС) на десния популист Герт Вилдерс и с предизборната коалиция сред социалдемократи и Зелени.

Водещият претендент на НПСД Дилан Йешилгьоз се стреми да се трансформира в правоприемник на съпартиеца си Марк Рюте и да стане първата жена министър председател на страната.

Нито една партия не може да завоюва безусловно болшинство в Народното събрание. Според анкетите за болшинство ще е нужна коалиция от минимум три партии.

Според резултатите от оповестени през вчерашния ден социологически изследвания всяка от трите водещи партии може да завоюва сред 16 и 18 % от гласовете, показва ДПА.

ПС в никакъв случай не е била част от ръководещата коалиция от основаването си през 2006 година Антиислямската партия на Вилдерс увеличи доста рейтинга си в анкетите, откакто НПСД сподели, че този път не изключва коалиция с нея.

Опозиционните партии упрекват НПСД, че е направила Вилдерс обществено допустим.

Коалицията сред социолдемократите и " Зелените ", чийто водещ претендент е някогашният еврокомисар по въпросите на климата Франк Тимерманс, също покачва рейтинга си съгласно най-новите анкети.

Предсрочните избори бяха свикани, откакто дясноцентристката коалиция на премиера Марк Рюте се разпадна през лятото поради спор за имиграционната политика. Рюте разгласи, че ще се отдръпна от вътрешнополитическия живот на страната. Той заема премиерския пост от близо 13 години и ще остане министър-председател до избора на собствен правоприемник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР