Близо 11 милиарда лева е стойността на ВиК инфраструктурата в

...
Близо 11 милиарда лева е стойността на ВиК инфраструктурата в
Коментари Харесай

Близо 11 млрд. лева е стойността на ВиК инфраструктурата у нас

Близо 11 милиарда лв. е цената на ВиК инфраструктурата в България. Това демонстрира оценката на ВиК активите обществена държавна и обществена общинска благосъстоятелност, която се прави за първи път, оповестяват от Министерство на районното развиване и благоустройството.

Активите, за които е събирана информация, са водоизточниците - каптажи, речни водохващания, пречиствателни станции, водопроводна мрежа, в това число оборудванията по нея, помпени и хлораторни станции и други характерни уреди, канализационна мрежа (главни и второстепенни канализационни колектори в обитаемо място и отвън него), дъждопреливници, канализационни помпени станции, електрически уреди, измервателна инсталация и съоръжение, както и здания, които се употребяват от ВиК сдруженията. Техническите параметри на подземната инфраструктура, която е над 90 хиляди километра, са оценени въз основа на наличната документи за тях, без в допълнение проучване със профилирано съоръжение.

Оценката е направена по план " Подпомагане районното капиталово обмисляне на бранш ВиК ", финансиран от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", и е на база на унифицирани Инструкции за оценка на обществени ВиК активи. Те са създадени от Световната банка през 2015 година, още веднъж с финансиране по ОПОС, само че от предходния интервал - 2007-2013 година.

В рамките на подписания контракт от ведомството е направена оценка на всички ВиК активи, представляващи обществена благосъстоятелност, които се стопанисват, поддържат и експлоатират от 39 ВиК оператора.

Такава оценка на обществени ВиК активи се прави за първи път в България и е огромно начинание. Оценени са над 160 хиляди актива. В рамките на 4 месеца инженерни екипи са обходили територията на страната, с цел да създадат проучване на място на по-съществените активи, които се употребяват от съответния ВиК оператор.

В резултат на осъществената оценка настоящата балансова стойност на обществените ВиК активи в обследваните територии, която е 3 310 577 000 лева, нараства близо три пъти до 10 890 658 000 лева Съгласно приложената методика за оценка е получена нова възстановителна (справедлива) стойност на обществените ВиК активи (прибл. 11 милиарда лева), която демонстрира какво би ни коствало да построим тези активи през днешния ден, които биха носили същите изгоди за ВиК операторите и потребителите на услугите.

Целта на тази оценка е да подкрепи по-ефективното финансово ръководство, отчетност и надзор върху съществуващите ВиК системи и уреди от страна на притежателите на обществените активи и ВиК операторите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР