Близо 11 милиарда лева е стойността на ВиК инфраструктурата в

...
Близо 11 милиарда лева е стойността на ВиК инфраструктурата в
Коментари Харесай

Близо 11 млрд. лева е стойността на ВиК инфраструктурата у нас

Близо 11 милиарда лв. е цената на ВиК инфраструктурата в България . Това демонстрира оценката на ВиК активите обществена държавна и обществена общинска благосъстоятелност, която се прави за първи път , оповестяват от Министерство на районното развиване и благоустройството.

Активите, за които е събирана информация, са водоизточниците - каптажи, речни водохващания, пречиствателни станции, водопроводна мрежа, в това число оборудванията по нея, помпени и хлораторни станции и други характерни уреди, канализационна мрежа (главни и второстепенни канализационни колектори в обитаемо място и отвън него), дъждопреливници, канализационни помпени станции, електрически уреди, измервателна инсталация и съоръжение, както и здания, които се употребяват от ВиК сдруженията. Техническите параметри на подземната инфраструктура, която е над 90 хиляди километра, са оценени въз основа на наличната документи за тях, без в допълнение проучване със профилирано съоръжение.

Оценката е направена по план " Подпомагане районното капиталово обмисляне на бранш ВиК ", финансиран от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", и е на база на унифицирани Инструкции за оценка на обществени ВиК активи. Те са създадени от Световната банка през 2015 година, още веднъж с финансиране по ОПОС, само че от предходния интервал - 2007-2013 година.

В рамките на подписания контракт от ведомството е направена оценка на всички ВиК активи, представляващи обществена благосъстоятелност, които се стопанисват, поддържат и експлоатират от 39 ВиК оператора.

Такава оценка на обществени ВиК активи се прави за първи път в България и е огромно начинание. Оценени са над 160 хиляди актива. В рамките на 4 месеца инженерни екипи са обходили територията на страната , с цел да създадат проучване на място на по-съществените активи, които се употребяват от съответния ВиК оператор.

В резултат на осъществената оценка настоящата балансова стойност на обществените ВиК активи в обследваните територии, която е 3 310 577 000 лева ., нараства близо три пъти до 10 890 658 000 лева Съгласно приложената методика за оценка е получена нова възстановителна (справедлива) стойност на обществените ВиК активи (прибл. 11 милиарда лева), която демонстрира какво би ни коствало да построим тези активи през днешния ден , които биха носили същите изгоди за ВиК операторите и потребителите на услугите.

Целта на тази оценка е да подкрепи по-ефективното финансово ръководство , отчетност и надзор върху съществуващите ВиК системи и уреди от страна на притежателите на обществените активи и ВиК операторите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР