Близо 106 милиона са заразените с коронавирус по света. Почти

...
Близо 106 милиона са заразените с коронавирус по света. Почти
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Гърция затегна мерки. Близо 106 милиона са заразените в света

Близо 106 милиона са инфектираните с ковид по света . Почти 78 милиона души са оздравели, а 2 милиона и 309 хиляди са умрелите. Данните се базират на предоставяната информация от здравните и статистическите управляващи в другите страни.

Най-засегнатата страна остават Съединените щати, следвани от Бразилия, Мексико и Англия. Редица страни вкарват нови ограничения за ограничение на болестта. Продължава и имунизацията на популацията.

Англия разгласи, че ще тества два пъти за Covid-19 всички пасажери, идващи на нейна територия от чужбина. Британското държавно управление удостовери, че от 15 февруари влиза в действие наложителното карантиниране по хотели на идващи от над 30 страни за тяхна сметка. Пътниците би трябвало да се самоизолират за 10 денонощия.

В Швеция от през днешния ден е в действие условие за негативен тест при влизане в страната. Признават се резултати от три типа теста - PCR, бързи антигенни проби, както и LAMP проби. Новите правила ще се ползват за всички непознати жители на възраст над 18 години и ще важат до 31 март.

Чехия също стяга ограниченията - идващите от страни с висок риск за преместване на болестта ще би трябвало да показват негативен Пи Си Ар тест и да останат в петдневна самоизолация, след което да си създадат втори Пи Си Ар тест.

В Унгария през идната седмица може да стартира имунизация с съветската ваксина „ Спутник V “, разгласи министър председателят Виктор Орбан. Страната ще получи два милиона дози в идващите три месеца. Унгария първа в Европейския съюз утвърди с изключение на съветската и китайска ваксина.

Италия чака седем милиона италианци да бъдат имунизирани до края на март с препарати на „ АстраЗенека “, „ Пфайзер/Бионтех “ и „ Модерна “.

Украйна, която към този момент не е получила нито една доза ваксина против ковид а, заяви, че има удостоверение за доставката на 12 милиона дози от „ АстраЗенека “ и „ Новавакс “. Първите доставки се чакат още този месец.

Темповете на разпространяването на ковид а в света понижават, съобщи Мария ван Керхов, специалист в Световната здравна организация. По думите ѝ това се дължи на ограниченията и преди всичко на имунизирането.

Гърция през днешния ден стегна рестриктивните мерки в елементи от страната , включително и столицата Атина, в опит да спре разпространяването на ковид а. В три области с висока степен на разпространяване на болестта вечерният час в събота и неделя ще стартира в 18 часа и ще продължава до 5 часа. Пазаруването става по телефона или през интернет.

Само магазините за хранителни артикули са отворени през днешния ден с работно време до 17 часа.Струпване на клиенти има в комерсиалните обекти.Затворени са даже магазините за сандвичи и кафе в трите области Атика,Солун и Халкидики.

Излизане от вкъщи е разрешено единствено при последна нужда с документи,които я потвърждават.С санкция от 300 евро са застрашени водачите на леки коли,ако транспортират повече от двама пасажери,като са задължени да носят маски при пътешестване.

В мощ е възбраната за придвижване сред префектурите.

Днес управлението на Света гора заяви,че до 28 февруари не се  позволяват гости в манастирите.

В непоколебим режим на ограничавания са също град Патра,част от остров Крит,както и островите Миконос и Санторини.

Наложените нови ограничения засягат единствено региони с висока заразяeмост.

Увеличава се всекидневно броят на приетите в болница,а междинната възраст на инфектираните е сред 25 и 34 години. Така държавното управление изясни повода за въвеждане на още по-строги ограничения, като подсигурява данъчни облекчения за компаниите, които прекратиха работа.

Британското държавно управление разгласи, че на всички на възраст над 50 години ще бъде препоръчана ваксина до месец май. Премиерът Борис Джонсън съобщи, че е още рано да се приказва за облекчение на ограниченията, макар предстоящото отваряне на част от учебните заведения в средата на март.

Първоначално държавното управление споделяше, че упоритостта му е да имунизира първите 9 предпочитани групи хора до пролетта. Масовото имунизиране върви сполучливо, близо 11 милиона към този момент получиха първа доза ваксина.

Плановете са 15 милиона да бъдат имунизирани до 15 февруари.

Министърът на здравепозването Мат Ханкок съобщи, че „ доста неща би трябвало да се развият в вярната посока “, с цел да могат всички над 50 години да бъдат ваксинирани.

По неговите думи „ доставката на ваксина е най-сериозният ограничаващ фактор “. Междувременно хората на Острова се вълнуват по кое време ще стартира облекчаването на локдауна откакто се появиха някои обнадеждаващи данни за леко понижаване на случаите на заразявания.

Борис Джонсън даде обещание на 22 февруари да предложи „ пътна карта “ за облекчение на ограниченията, само че плеяда от учени предизвестяват да не се избързва, някои даже желаят това да стартира едвам когато броят на инфектираните падне под 1 000 на денонощие.

В същото време управляващите интензивно се приготвят за въвеждането на наложителното карантиниране от 15 февруари на идващите от чужбина от 33 рискови страни. Полицията интензивно ще оказва помощ за това. Охранители ще бъдат ситуирани по входовете и по всички етажи на хотелите, с цел да подсигуряват, че жителите им няма да ги напущат по време на 10-дневната самоизолация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР