Близо 10% от общините са още по-непрозрачни от миналата година.

...
Близо 10% от общините са още по-непрозрачни от миналата година.
Коментари Харесай

Банско и Хитрино са сред най-непрозрачните общини, сочи проучване

Близо 10% от общините са още по-непрозрачни от предходната година. Сред тях са Банско, Хитрино, Добрич, Варна и Габрово.

Това е един от резултатите от изследване на фондация " Програма Достъп до информация " (ПДИ), което ще бъде показано през днешния ден по обед. Неговата цел е да покаже по какъв начин административните структури в системата на изпълнителната власт дават информация на жителите.

За тази цел в интервала 22 февруари – 12 април 2019 ПДИ е прегледала и оценила интернет страниците на 564 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, обществено правни субекти и самостоятелни органи на власт. Подала е и 564 електронни заявки с искане за даване на доклади по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) за 2018 година

Повечето общини демонстрират усъвършенстване. Случаят на Банско е необикновен, тъй като неговата администрация е била най-прозрачната през 2017 година През 2018 година обаче градчето беше във фокуса на екопротестите на жителите, които желаят Пирин да не бъде застрояван и да не се строи втори въжен превоз. Точно противоположното желаят управлението на общината и локалният бизнес.

Все по-затворено към жителите е и екоминистерството. То бележи забележителен спад спрямо 2017 година Държавният орган стана легендарен с укриването на информация, обвързвана с концесията на " Юлен " в Пирин, както и със собствеността на компанията.

От изследването на ПДИ ще се разбере и кое е най-непрозрачното министерство и по какъв начин се оправя със задължението си за гласност централната изпълнителна власт. За съпоставяне предходната година най-непрозрачно беше към този момент несъществуващото Министерство на европредседателството. Правосъдното министерство пък водеше класацията на неуместните отводи.

ПДИ организира годишните си изследвания, тъй като по Закона за достъп до социална информация държавните институции са длъжни да разгласяват всяка социална информация, която не е служебна или държавна загадка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР