Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители,

...
Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители,
Коментари Харесай

Радев: Изтребители на лизинг може да пазят небето ни


Близо 10 години ще би трябвало да чакаме новите американски изтребители, а в това време няма дълготраен вид за поддръжка на нашите МиГ-29 и би трябвало да се търсят разновидности с машини втора употреба, които да запазят бойните качества на българските Военновъздушни сили. Това съобщи пред публицисти в Брюксел президентът Румен Радев, който взе участие в срещата на върха на НАТО.

„ Очевидно е, че в тази конюнктура на растяща ескалация Русия отпада като алтернатива изрично за поддръжката на самолетите, чийто запас изтича. Днес се състоя, както беше контрактувано с полския президент, среща на министрите на защитата началниците на защитата другата седмица се надявам да има група и да изследваме опцията на полската промишленост и военновъздушни сили, само че, доста значимо, което разгласих и на срещата през днешния ден – това е малко краткотрайно решение “, означи Радев.

Това, че ще имаме боеготова ескадрила с поръчаните от Съединени американски щати F-16V към 2030 година, значи, че има празнина за запълване, с цел да не загубим качествата на нашите летци, техници и експерти и по този начин да се компрометира и планът за новите изтребители. Радев е сложил въпроса за ускорение на доставката и пред американския си сътрудник Джо Байдън.

Какви са вариантите?

Президентът акцентира, че търсенето на различни разновидности е от компетенцията на държавното управление и към този момент е приказвал с премиера Кирил Петков.

Първият вид е с американски F-16 втора употреба, които да бъдат взети на лизинг. Радев е обсъждал с Марк Рюте и опция за образование на лизинг по програмата за осъвременените F-16 MLU в Нидерландия, както и вероятно придобиване на изтребителите.

„ Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители от нашите сътрудници на лизинг, с цел да запълним тази празнина. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, подготвени са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – подготвен е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща по-късно с канцлера Шолц, също се разбрахме да се приказва по този въпрос “, добави Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР