Близкоизточната радикална групировка Ислямска държава (ИД) може и да е

...
Близкоизточната радикална групировка Ислямска държава (ИД) може и да е
Коментари Харесай

Ислямска държава“ се завръща, създава зони за атака

Близкоизточната радикална формация " Ислямска страна " (ИД) може и да е изгубила последната си „ зона на териториален надзор “ предишния месец, само че „ План Б “ на джихадистите набира скорост, написа американското издание Washington Examiner.
Позовавайки се на разбор Института за проучване на войната, Washington Examiner предизвестява, че „ Ислямска страна “ последователно набира сили.
Нова карта, готова от института, демонстрира дейностите на джихадистите в три зони: дребна „ контролна зона “, където групировката към момента упражнява някаква форма на физически или психически напън върху локалното население,
Налице са и разнообразни „ зони за поддръжка “, в които няма обилни военни сили, които да я заплашват, и „ зони на нахлуване “, където „ Ислямска страна “ прави офанзивни маневри.
В последните дни в Сирия ИД още веднъж се появи и мазета над 50 сирийски бойци. Групировката също твърди, че е основала провинция в Централна Африка - " Централна африканска провинция ". Преди броени дни Ислямска страна " ) пое отговорност за първата си офанзива в Демократична република Конго.
Вчера пък организацията пое отговорност за офанзивата против афганистанското Министерство на информационните и осведомителни технологии в центъра на Кабул на 20 април.
В съботната заран нападатели, измежду които и трима атентатори-камикадзе нападнаха държавната постройка. При последвалата престрелка силите за сигурност съумяха да унищожават двама от нападателите. Над 2800 чиновниците на министерството, намиращи се в постройката, бяха евакуирани. По последни данни при офанзивата са починали четирима цивилни и трима служители на реда.
В страните-членки на Европейски Съюз от Близкия Изток са се върнали към 1 500 бойци на " Ислямска страна ", които имат намерение да продължат терористичната си активност. Новината за джихадистите бе обявена от шефа на ФСБ Александър Бортников. Според шефа на съветската работа за сигурност задграничните бойци остават основният инструмент на интернационалните терористични структури. От общо 5 000 души, отпътували по-рано да се бият за ИД, към този момент са се върнали 1 500.
По данните на ФСБ всички терористи минават подготовка и образование в ислямистки лагери, след което получават военен опит.След това те се завръщат в страните си или пък се откриват в други страни, където образуват спящи кафези.
Независимо от сензитивните загули в Сирия и Ирак, " Ислямска страна ", " Ал-Кайда " и обвързваните с тух групи са съумели да се реорганизират на мрежови принцип и съставляват сериозна опасност, съобщи шефът на ФСБ.
Свързаните и самостоятелни кафези се разгръщат оттатък рамките на Близкия Изток в Европа, Централна и Югоизточна Азия. Големи джихадистки формирования се проникнали надълбоко и в африканския континент, в това число и в Либия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР