Близки, приятели и колеги почетоха Невена Коканова (1938 – 2000),

...
Близки, приятели и колеги почетоха Невена Коканова (1938 – 2000),
Коментари Харесай

Спомен за Невена Коканова

Близки, другари и сътрудници уважиха Невена Коканова (1938 – 2000 ), като се събраха в нейна памет в село Иглика, Габровско . Събитието нощес бе проведено от настоятелството на читалището, което носи името на именитата актриса. Пред цялостния с аудитория читалищен салон беше прожектиран филмът „ Вампир ” (1992 г.), сниман в селото, с Невена Коканова в една от основните функции. Сред гостите бяха режисьорът на лентата Павел Павлов , както и артистът Васил Банов , който партнира на Коканова във филмовото заглавие. 

Сред присъстващите бяха и дъщерята на актрисата – Теодора Шарланджиева , журналистът Георги Тошев , актрисата Мария Статулова , археологът Дикран Балабанян и шефът на дирекция за познание и просвета ЛИК в Българска телеграфна агенция доцент Георги Лозанов

Гостите, другари и съседи на Коканова от село Иглика имаха опцията да следят скици, рисувани от актрисата , дарени на читалището от нейния другар Дикран Балабанян. А във фонда на читалището се съхраняват и книгите от персоналната библиотека на Невена Коканова, дарени от щерка й Теодора
 Вечер в памет на актрисата Невена Коканова Българска телеграфна агенция
„ Когато и да е основано Чомаците (каквото е било името на селото преди години – бел. а.) или Иглика, вечно това приказно място ще бъде обвързвано с вас, само че и с името на Невена, тъй като хората, които идват тук, постоянно питат и ще питат, когато и нас ни няма, къде е къщата на Невена Коканова ”, сподели журналистът Георги Тошев. По думите му в актуалната маркетология това се назовава „ бранд ”. „ Всяка страна и всеки, който прави нещо, желае отличителния бранд за себе си – нещото, което да се запомни. А Иглика сте всички вие и всички ние, които идваме като приходящи, само че постоянно ще бъде и Невена Коканова. И това е прелестно ”, счита журналистът. 

„ Всички ние носим паметта за Невена. Най-хубавото на персони като нея е, че всеки има своя визия за Невена. Това е скъпо ”, сподели още журналистът. 

Режисьорът Павел Павлов описа няколко от спомените си с именитата актриса, свързани с киното. „ Невена изигра при мен три ханджийки. В първия филм, в който бяхме дружно – „ Горски хора ”, тя игра една ханджийка, набедена, че е килърка. Но тя не беше килърка, а мъжът й е държал ръката, до момента в който е убивал жертвата, с цел да е съпричастна към закононарушението ”, сподели Павлов. По думите му, втората изиграна ханджийка е една изпълнена, въпреки и с известно забавяне, фантазия на Коканова, тъй като е обвързвана с обичания й създател – Йордан Йовков.
 Вечер в памет на актрисата Невена Коканова Българска телеграфна агенция
Когато Павлов й насочва поканата да изиграе остарялата Сарандовица във „ Вечери в Антимовския хан ”, по думите му, тя въздъхва със страдание, че не е към този момент толкоз млада, с цел да влезе в облика на друга Йовкова героиня. Третият път, в който Невена влиза в ролята на ханджийка, е във кино лентата „ Вампир ”. „ Това съгласно мен е една от най-хубавите й и зрели функции. Особено има няколко епизода, единият от които е с моя другар Васил Банов , в които двамата се надиграват като огромни актьори ”, сподели режисьорът. 

Той си напомни моменти от снимането на „ Вампир ” в читалището на село Иглика, когато на фотосите са участвали локални баби, донесли трикраки столчета, с цел да следят протичащото се, а на Коканова й се постанова да им изясни каква е разликата сред спектакъл и кино. „ Много я обичаха всичките баби тука. Тя им беше фаворитка ” , сподели Павлов. 

Дикран Балабанян описа, че първото посещение на Невена в село Иглика е през 1984 година, като на нея толкоз й харесва, че до края на годината тя към този момент е взела решение да купи парцел в селото . „ Тя се приспособи доста елементарно. Хората я обикнаха , тъй като тя се държеше доста естествено – като естествен човек, а не като някое великолепие ”, разяснява Балабанян. Той добави, че Коканова е вложила доста труд, с цел да приведе във тип своята къща. „ За нея това се трансформира в обичан ъгъл и всяка свободна минута тя гледаше да бъде тук ”, описа археологът. Той показа, че актрисата е била измежду най-близките му другари. „ Чета и чувам какъв брой велика актриса е била Невена. Искам да Ви кажа, че е не е правилно. Тя не беше велика. Тя беше единствената божествена актриса! ”, сподели още той. 
 Вечер в памет на актрисата Невена Коканова Българска телеграфна агенция

 Вечер в памет на актрисата Невена Коканова Българска телеграфна агенция
„ Това място под небето е нещо в действителност приказно и нещо знаково за Невена ”, сподели актрисата Мария Статулова и акцентира, че в никакъв случай няма да приказва за Коканова в минало време. „ В Иглика тя се усамотява и си взема въздух от целия всемирски живот… Идва тук, с цел да диша, с цел да гледа небето. Тук с нея сме слушали капките дъжд по лозовите листа, които бяха като ветрило пред къщата, в която живее… ”, спомня си тя. Статулова добави, че Коканова е и кръстница на нейния наследник. „ Невена е най-усмихнатият човек. Най-чувственият човек. Най-женствената жена, в случай че въобще може да има такова изречение, само че го споделям с цялата си обич ”, разяснява актрисата.  

Катя Андреева , една от съседките на Невена Коканова в селото, описа за първата си среща с нея , която се е състояла в дома на Дикран Балабанян. Тогава актрисата се показва като добра стопанка и сервира чорба на новодошлите посетители. След още няколко срещи се основава непосредственост сред двете дами. „ Много хубави мемоари имам. Аз тук съм прекарвала доста хубави вечери – със брачна половинка си и с Невена. Приказки, смях… Ние бяхме удовлетворени от контакта си с нея – човешки се държеше с нас ”, сподели още Андреева. 
 Вечер в памет на актрисата Невена Коканова БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР