Благоприятна среда за порочни практики или начин всички избиратели да

...
Благоприятна среда за порочни практики или начин всички избиратели да
Коментари Харесай

За смесеното гласуване: Възможност за порочни практики или улеснена процедура

Благоприятна среда за порочни практики или метод всички гласоподаватели да бъдат улеснени в избора си, е смесеното гласоподаване? Темата в „ Здравей, България ” разясняват членът на Обществения съвет към Централната изборна комисия Стоил Цицелков, секретарят на 23-а РИК София Полина Витанова, политологът Росен Стоянов и някогашният представител на ЦИК Александър Андреев.

И четиримата специалисти считат, че видеонаблюдението на изборите е механически невероятно да се случи, тъй като броят на секционните комисии е прекомерно огромен, за да бъде гарантиран с камери. Росен Стоянов даже назова „ краен популизъм ” изказванието, че сходна процедура е допустимо да бъде осъществена. По думите му постоянно преди избори се вършат опити за прекрояване на Изборния кодекс, което било сигнал, че следва предварителен избор.

Според Александър Андреев е задоволително, че има наблюдаващи и покровители, които са натоварени точно с функционалността да обезпечат бистрота при провеждането на вота. Стоил Цицелков удостовери, че при по този начин признатите промени от Правната комисия в Народното събрание, машините ще се трансфорат в скъпо струващи принтери за бюлетини.

Според Полина Витанова, която е и член на ОИК в София недействителните хартиени бюлетини са плод на правото на избор на хората да изразят вота си като надраскат нещо, нарисуват или напишат. Тезата, че действителни бюлетини съзнателно биват превръщани в недействителни от членове на комисии, е обидна за всички, които взимат присъединяване в процеса. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР