Благоевградска област вече е високорискова по отношение на африканската чума

...
Благоевградска област вече е високорискова по отношение на африканската чума
Коментари Харесай

Стопаните в Благоевградско трябва да умъртвят прасетата си до 10 септември

Благоевградска област към този момент е високорискова във връзка с африканската чума по свинете. До 10 септември хората могат да умъртвят непринудено животните си. Решението беше взето на съвещание на епизоотичната комисия към регионалния шеф, предава БНР.
Извънредните ограничения в 3 и 10-километровата зона към Кресна, където беше оповестено първото и само към този момент огнище на болестта при домашно прасе, са изпълнени на 100%, обявиха от регионалната дирекция на БАБХ.
В 422 стопанства са умъртвени непринудено 565 животни. Въпреки това епизоотичната комисия взе решение цялата област да бъде оповестена за високорискова. „ Благоевградска област е на две граници - с Македония и с Гърция, минават два интернационалните пътя - за Гърция и за Македония. Областната епизоотична комисия дефинира област Благоевград като санитарна зона с висок риск във връзка с болестта африканска чума по свинете ", изясни шефът на ОДБХ – Благоевград доктор Михаил Бащавелов.
Кметовете по места се задължават да осведомят хората, отглеждащи домашни прасета с настоятелната рекомендация за умъртвяването им. Изплащането на помощта от страната ще става след показване на направени от кметовете описи, тествани от регионалната епизоотична комисия.
"От нашия счетоводен отдел ще отидат на място и хората ще получат парите на ръка ", изясни още доктор Бащавелов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР