Благоевград. За втори път премиерите на Република България и Република

...
Благоевград. За втори път премиерите на Република България и Република
Коментари Харесай

За втора година България и Македония честват заедно Илинденско-Преображенското въстание – този път домакин е Благоевград

Благоевград. За повторно министър председателите на Република България и Република Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев празнуват дружно Илинденско-Преображенското въстание. Тази година министър-председателят Бойко Борисов и министър председателят на Република Македония Зоран Заев ще отбележат взаимно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. Двамата министър председатели ще вземат участие в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “ в Благоевград, която ще стартира в 17.00 часа.
Паметникът е дело на скулптора Крум Дерменджиев и е открит на 2 август 1955 година, след оповестяването на народен конкурс от Министерство на културата. Височината на паметника дружно с постамента е 8 метра. Скулптурата е излята от бронз, а пиедесталът е от гранит. До през днешния ден остава един от знаците на Благоевград.
В церемонията ще вземат присъединяване и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски.
Точно преди една година на 2 август, двамата се поклониха пред паметта на Гоце Делчев в Скопие във връзка отбелязването на 114-тата годишнина от експлоадирането на въстанието. Церемонията по полагане на венци се състоя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „ Св. Спас ”, която е считана за един от най-важните монументи на културата в града и е ситуирана източно от крепостта Скопско кале. Окончателния си тип църквата добива в XIX век. През 1825 година е завършен иконостасът, дело на майсторите Петър Филипов и Макрий Негриев, а през 1867 година са изписани част от престолните икони. През 1854 година Дичо Зограф изписва доста от иконите в църквата. От 1946 година в каменен саркофаг в двора на църквата „ Св. Спас ” са положени тленните остатъци на българския бунтовник Гоце Делчев (1872-1903).
В Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, който беше подписан на 1 август 2017 година от двамата министър председатели, е контрактувано, че страните ще провеждат по взаимна договореност взаимни празнувания на общи исторически събития и персони, ориентирани към подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР