Благоевград. Мисията, на която тръгва 37-ият контингент на Българската армия,

...
Благоевград. Мисията, на която тръгва 37-ият контингент на Българската армия,
Коментари Харесай

Министър Красимир Каракачанов: Мисията, на която тръгва 37-ия контингент на Българската армия, е част от съюзническите ангажименти, които имаме в Афганистан

Благоевград. Мисията, на която потегля 37-ият контингент на Българската войска, е част от съюзническите задължения, които имаме в Афганистан. Това сподели пред публицисти в Благоевград министърът на защитата Красимир Каракачанов, преди тържествения обред по изпращане на контингента за присъединяване в задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка ”, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Той изрази вяра, че всички 158 военнослужещи, които отпътуват ще се върнат живи и здрави.
„ Там те ще са надалеч от България в една сложна конюнктура. Виждате, че всеки ден в Афганистан има атентати, като някой път набези са наоколо до нашата база – най-вече в Кабул. Ситуацията е доста напрегната. Има терористични офанзиви и вътрешни борби. Затова постоянно, когато адресирам момчетата им давам по една икона на Св. Георги, която да ги пази. Пожелавам им колкото тръгнат, толкоз да се върнат – живи и здрави “, сподели още министър Каракачанов. Той добави, че съгласно отчетите на командирите на военнослужещите все още всичко е наред по повод подготовка и техническо застраховане на състава. Министър Каракачанов означи, че присъединяване на български военнослужещи на такива задачи е доста значимо, защото те натрупат скъп опит.
„ Едно е да служиш в казармата в една спокойна атмосфера, надалеч от границата на споровете, само че друго е да си на терен “, добави военният министър. Той означи, че и у нас има провокации, свързани със сигурността, най-много по повод незаконните миграти поради които от време на време армията подкрепя полицията. „ Но друго е да си в един регион, където бойните дейности са нещо ежечасно. Вероятността да се наложи да използваш уменията си и оръжията си е доста по-голяма. В последна сметка един боец е боец тогава, когато е минал през сходно приучване. Контингентите, които изпращаме на всеки 6 месеца, като се изключи че извършват съюзническите ни задължения, по-важното е, че натрупат действителен военен опит, с цел да може в случай че един ден се наложи да го полазват – да знаят какво да вършат “, акцентира министър Каракачанов. По думите му за присъединяване в такива задачи постоянно има повече искащи в сравнение с могат да заминат, защото броя е лимитирана. Военният министър съобщи, че доста от тях желаят да натрупат опит, само че и финансовия тласък е доста значим. „ Всеки желае да завоюва някой лев. Това е напълно естествено. След такива задачи военните, взели участие в тях имат ѝ повече благоприятни условия за професионално развиване в армията, тъй като се счита, че подобен човек е по-подготвен “, означи министър Каракачанов.
Ливия НИНОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР