Благоевград. България е много далече от финансовия апокалипсис, който не

...
Благоевград. България е много далече от финансовия апокалипсис, който не
Коментари Харесай

Даниела Савеклиева, ГЕРБ – Благоевград: България е много далече от финансовия апокалипсис, който не веднъж артикулираха Корнелия Нинова и Румен Гечев

Благоевград. България е доста надалеч от финансовия апокалипсис, който не един път артикулираха Корнелия Нинова и Румен Гечев. Това съобщи на конференция Даниела Савеклиева, регионален координатор на Политическа партия ГЕРБ – Благоевград, депутат в 44-то Народно заседание, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси, във връзка изплатените от Министерството на финансите близо 2 милиарда лв. външен дълг през миналата седмица, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин. След направеното заплащане, държавният дълг е намалял до 25% от брутния вътрешен артикул при 29,1% в края на 2016 година. „ Намалението на дълга в тази ситуация води до икономисване на лихви от близо 79 млн. лв. годишно. Използвам случая да осведомявам обществеността и изключително сътрудниците ни от Българска социалистическа партия, че с помощта на акумулираните суми в държавния запас отпада потребността от стартиране на нови облигации на външни пазари през 2017 година. За цитираната доскоро емисия се използваха пари от фискалния запас, който доближи рекорден размер по два съществени аргументи. От една страна след стрестестовете на банките, през предходната година не се наложи държавна поддръжка за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 година, останаха във фискалния запас, а в резултат на подхванатите ограничения за повишение приходите в бюджета от страна на Министерството на финансите и министър Владислав Горанов, бюджета за 2016 година приключи с остатък от 1 милиарда 472 млн. лв., което се случа за първи път от 2008 година насам и остатъкът в хазната влиза във фискалния запас “, сподели още Савеклиева.
За първите 5 месеца на 2017 година държавната хазна още веднъж е с остатък в размер малко повече от 1,65 милиарда лв. и до момента в който фискалния запас е на извънредно високи равнища, държавния дълг понижава. „ Сега с тези спестени средства се изплащат точно тези евро облигации от 2012 година. Те бяха пласирани на външните пазари, с цел да се изплати предходен падеж на евро облигации, предходен дълг, който е от 2002 година и тези облигации бяха издадени по време на финансовия министър Милен Велчев и държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". За първите 7 месеца на годината са изплатени остарели задължения за над 3 млрд лв.. Вследствие на цялостната политика на премиера Бойко Борисов България сега е на трето място в Европейския съюз по невисок дълг и това е по данни на Евростат. В челото на класацията с доста по-висок дълг са Гърция с 171 % от Брутният вътрешен продукт, Италия с 134.6%, Португалия с 130.5 на 100, а България е измежду страните, които са отбелязали най-голямо понижение на държавния дълг и българския дълг остава доста под междинния за европейския съюз, който е 86% от Брутният вътрешен продукт. До 2022 година страната ни няма други огромни заплащания по външния дълг “, акцентира Даниела Савеклиева. Тя сподели, че всичко това е показателно за това, че България е доста надалеч от финансов апокалипсис и моли към Българска социалистическа партия да спрат да вкарват хората в илюзия, да насаждат страхове и да търсят някаква борба, за която няма съображение и почва.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР