Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в

...
Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в
Коментари Харесай

Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим

Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим. Чудото се случи малко след 14:30 ч. на днешната Велика събота, съобщи Българска национална телевизия.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър, и се счита за реликва за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава " чудото на слизането на Благодатния огън ".
 Българската делегация въпреки всичко няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън
Българската делегация въпреки всичко няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън

Въпреки че държавното управление предложи аероплан

В първите минути след запалването този огън има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Огънят поражда над Божи гроб като дирек от синя светлина, от който патриархът възпламенява свещи. Понякога се възпламеняват непринудено свещите и лампите към църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специфични самолети до по-далечни православни страни.

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, за да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът се прави от представители на мюсюлманската общественост в Ерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.
 Правителството готово да обезпечи аероплан за Благодатния огън на Велика събота
Правителството готово да обезпечи аероплан за Благодатния огън на Велика събота

Кирил Петков отново желае среща с Негово Светейшество патриарх Неофит

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните християни, като те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според остаряло вярване, в случай че Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие.
 Благодатният огън слезе на Земята
Благодатният огън слезе на Земята

Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб

Припомняме, че Светият синод на Българската православна черква българска делегация да не пътува до Йерусалим и в храмовете у нас да се употребява плодородният огън от 2021 година

По информация на БГНЕС защитаваният от предходната година заветен огън е предаден на църковни чиновници този следобяд в синодалния параклис " Св. равноапостолен и правоверен цар Борис-Михаил Покръстител ".
 Снимка 571680
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР