Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към Европейския

...
Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към Европейския
Коментари Харесай

Черногорският президент към българския вицепрезидент: Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към ЕС

„ Благодаря на България за поддръжката по пътя ни към Европейския съюз и за вниманието към всички страни от Западните Балкани. “ Това съобщи президентът на Черна гора Мило Джуканович на среща в Подгорица с българския вицепрезидент Илияна Йотова. Вицепрезидентът Йотова увери Джуканович в безапелационната позиция на българската страна, че мястото на Западните Балкани е в Европейски Съюз.  „ Трябва дружно с нашите съседи от Балканите да бъдем в Съюза и да участваме в неговата смяна “, съобщи Илияна Йотова.

 

Двамата показаха общата позиция, че от стабилността на Балканския район зависят стабилността на цяла Европа и нейната водеща позиция в международен проект.

 

„ От България страните от Западните Балкани получихме мощен подтик към Европейски Съюз. Благодарение на вас ние станахме забележими за Европейския съюз. ” Това посочи по-рано пред вицепрезидента черногорският министър председател Душко Маркович. Министър-председателят благодари на българската страна и българския народ за поддръжката за присъединението към НАТО и Европейски Съюз.

 

„ На срещата на Берлинския развой в Познан ще настояваме България да стане непрекъснат член на този формат, защото тя сподели, че има качества и визия за страните от Западните Балкани ”, акцентира Душко Маркович. По думите му Европейски Съюз е трансформирал присъединението единствено в механически развой и му липсва ясна визия.

 

Да държи политиката по разширението в дневния ред на Европейски Съюз изиска от вицепрезидента и външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

„ Срещата в София сред Европейски Съюз и Западните Балкани не беше еднократен акт, тя е част от осъзната поредна политика, която ние постановяваме ”, увери Илияна Йотова по време на срещите си на най-високо равнище в Подгорица.

 

Вицепрезидентът означи, че редица европейски страни имат запаси към разширението на Европейски Съюз. „ Западните ни сътрудници не ни познават добре и не ни схващат. Трябва дружно с нас, като се регистрират спецификите на Балканския район, да построяваме моделите на разширение. Затова би трябвало дружно ние на Балканите да вървим напред и да отстояваме своите позиции. Промяната в Европейски Съюз ще бъде  сполучлива единствено в случай че в нея вземат участие и старите, и новите страни членки ”, уверена е Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът чака отпред на Европейски Съюз смели водачи с кураж и ясна визия по какъв начин да се развива европейския план.

 

Обща бе тезата, че следващото отсрочване на започване на договарянията за участие на Северна Македония и Албания е неприятен знак към страните от Западните Балкани и води до загуба на доверие в Европейски Съюз.

 

Вицепрезидентът изрази българската позиция, че напредъкът на всяка страна би трябвало да се прави оценка действително, а не страните да вървят като скачени съдове към еврочленството.

 

Общо бе мнението за изчезналата роля на Съюза в Западните Балкани, в които се пресичат редица геополитически ползи.

 

Илияна Йотова беседва и с ръководителя на Комисията по външна политика в черногорския парламент Андрия Николич.

 

По време на срещите на вицепрезидента бяха подчертани интензивните двустранни връзки сред България и Черна гора и неизползвания капацитет за съдействие.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР