Бизнесът очаква спад на цените на храните. Това стана ясно

...
Бизнесът очаква спад на цените на храните. Това стана ясно
Коментари Харесай

Бизнесът очаква спад на цените на храните

Бизнесът чака спад на цените на храните. Това стана ясно след среща на работодателските организации с кабинета „ Донев ”.

Разговорите бяха част от инициираните от премиера работни формати за разискване на ценообразуването при питателните артикули и опциите за понижаване на инфлацията. В срещата участваха представители на управленията на БСК, ССИ, АИКБ, БТПП, КРИБ, както и членове на служебното държавно управление.

Пред публицисти работодателските организации подчертаха, че са в добър разговор със служебната власт и са удостоверили, че за тях е предпочитано влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2024 година

„ Това ще усъвършенства бизнес климата, капиталовия растеж и стандарта на живот на хората ”, сподели Васил Велев.

„ Обединяваме напъните си в битката против инфлацията. Има предпоставки и пазарът самичък ще докара до такава степен, че цените ще тръгнат надолу и то на месечна база в безспорен размер. Но този развой би трябвало да се форсира, поради упоритостите за влизане в Еврозоната ”, сподели Велев.

Той посочи, че за това способстват и обезщетенията за високите цени на електрическата енергия.

„ Програмата, която имахме предходната година за цените на електрическата енергия, оказа помощ за това българската промишленост да означи максимален растеж в Европейски Съюз. Този растеж спомогна за нарастване на приходите на хората.

Имаме най-голям растеж на разноските за труд в Европейски Съюз ”, сподели Велев.  

Той счита, че ще има натурален спад на цените.

„ Възникват въпроси за какво, след като тарифата за тока е по-ниска през януари, цените не са паднали? Това ще се случи, когато създадените предишния месец артикули, стигнат до магазина. Тоест - през март. Нашият апел е ускорение на този процес за сметка на облагите, с цел да получим резултат в точния момент и да не забавим влизането в еврозоната ”, сподели Велев.  

Преди това Цветан Симеонов от БТПП сподели, че правят оценка високо, че беше удължена мярката за обезщетения. „ Напомнихме на държавното управление, че това са обезщетения, не помощи.

Това са пари, които един път са взети от бизнеса за тока. Само че мярката е до края на март и по-късно би трябвало да се намерения по какъв начин да се удължи ”,

сподели Симеонов. Той също изясни, че са настояли да се форсира работата по европейските стратегии.

„ По отношение на въвеждането на еврото обърнахме внимание, че са предопределени средства за обяснение на обществото на резултатите – позитивни и негативни. Поели сме ангажимент да даваме публичност на това, което е потребно за бизнеса ”, сподели Симеонов и също изиска колкото се може по-бързо влизане в Еврозоната.

„ Добре е да се разшири акцията. Ще желаеме и централната банка, и комерсиалните банки, ще поканим и специалисти от страни, които неотдавна са го въвели, да чуем какви са компликациите, с цел да не ги позволяваме и повтаряме тези недостатъци ”, сподели Симеонов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР