Бизнесът настоява обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен

...
Бизнесът настоява обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен
Коментари Харесай

Бизнесът иска обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път

Бизнесът упорства публичните поръчки да се организират напълно по електронен път като опция за попречване на корупционните практики при възлагането и осъществяването. Повече от 40% от българските компании считат, че има авансово набелязан печеливш претендент при избора на реализатор на социална поръчка, демонстрира изследване на Търговско-промишлената палата.

Малко над 20 на 100 от интервюираните са взели участие в публични поръчки и са ги печелили, а други 20 % в никакъв случай не са взели участие. Като причина за отхвърли си те показват попълването на доста и комплицирана документи, непостижими за дребните и междинни предприятия гаранции, неналичието на информация за поръчките и невъзможността за дребните компании да правят целия размер на поръчката. Затова бизнесът предлага публичните поръчки да се афишират и организират единствено по електронен път, при ясно избрани критерии.

Повече от 62 % упорстват за такава процедура. 38 % оферират да се планува избран % от публичните поръчки да бъде изпълняван от дребните и междинни предприятия, а една трета упорстват да отпадне опцията за непосредствено възлагане на поръчки или посредством договаряния с съответно определени компании. Проучването на Българската търговско-промишлена палата демонстрира, че след влезлия от април 2016 година нов закон за публичните поръчки едвам 13 % от интервюираните компании виждат възстановяване в прозрачността на процедурите, а 56 на 100 не виждат никаква смяна, оповестява БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР