Бизнес лидерите изразяват най-високото за последните 10 години ниво оптимизъм

...
Бизнес лидерите изразяват най-високото за последните 10 години ниво оптимизъм
Коментари Харесай

Проучване: Оптимизмът на бизнес лидерите не е бил толкова висок от 10 години насам

Бизнес водачите показват най-високото за последните 10 години равнище оптимизъм по отношение на вероятностите за по-стабилна стопанска система през идната година. Повече от три четвърти от изпълнителните шефове или 77%, предвиждат, че международната стопанска система ще се усъвършенства, до момента в който единствено 15% чакат закъснение. Това сочат резултатите от на PwC, извършено въз основа на 4446 изявленията с изпълнителни шефове в 89 страни в интервала октомври - ноември 2021 година

Оптимизмът на бизнес водачите за стопански напредък през 2022 година е единствено с 1% по-висок от миналогодишния от 76% и с цели 54% по-висок спрямо 2020 година, когато повече от половината (53%) от участниците предвидиха спад в стопанската система.

Резултатите варират в другите страни и територии. Сред по-големите страни оптимизмът е най-голям в Индия, където 94% от изпълнителните шефове чакат световен напредък през идната година, по отношение на 88% през миналата година. Стабилен растеж на позитивните упования следим и в Япония (ръст от 16%, достигайки до 83% по отношение на 67% миналата година) и умерено висок в Обединеното кралство (повишаване с 5% по отношение на предходната година, достигайки 82%). Италия и Франция също регистрират огромен растеж в оптимизма на бизнес водачите, което може би се дължи на по-значително от предстоящото икономическо възобновяване на тези страни.

В Съединени американски щати обаче се регистрира спад от 18% в оптимизма на бизнес водачите във връзка с световната стопанска система, достигайки до 70%. Леко намаляване има и в Бразилия (спад от 7% до 77%), Китай (спад с 9% до 62%) и Германия (спад с 4% до 76%), което евентуално се дължи на увеличаващите се отрицателни резултати от инфлацията и рестриктивните мерки във веригата за доставки.
 Снимка 561309
Източник:

" Високото равнище на оптимизъм на бизнес водачите приказва за силата и устойчивостта на световната стопанска система и способността на изпълнителните шефове да ръководят бизнесите си добре даже и в несигурни условия. Виждаме разлики в равнищата на убеденост сред страните, само че е окуражаващо, че като цяло бизнес водачите са настроени позитивно за 2022 година ", споделя Боб Мориц, ръководител на световната мрежа на PwC.

Никога до момента доверието не е било толкоз значим фактор за триумфа на компанията и в никакъв случай не е било толкоз огромно предизвикателство то да бъде извоювано и непокътнато. Проучването демонстрира взаимовръзка сред доверието на клиентите и увереността на изпълнителните шефове. Лидерите, към чиито компании има високо потребителско доверие, са доста по-уверени в вероятностите си за напредък през идната година.

Доверието се оказва директно обвързвано и с уговорката на фирмите към реализиране на нулеви въглеродни излъчвания. Изпълнителните шефове на компании, към които има високи равнища на доверие, е доста по-вероятно да управляват организации, които са поели ангажимент за нулеви въглеродни излъчвания.

Основни терзания на бизнес водачите

Подобно на предходната година, кибер и здравните опасности се подреждат измежду главните световни закани, разпознати надлежно от 49% и от 48% от участниците.Веднага след тях се подрежда макроикономическата неустойчивост, като 43% от изпълнителните шефове са доста или извънредно загрижени за евентуалното влияние на инфлацията, измененията в Брутният вътрешен продукт и провокациите на пазара на труда през идната година. Друго главно терзание, което се показва, е способността за привличане и задържане на гении.
 Снимка 561308
Източник:

От кибер офанзиви най-вече се тормозят изпълнителните шефове на организации в областта на финансовите услуги (59% от тях). От друга страна, участниците от произвеждане (40%) и потребителски артикули и услуги (39%) са по-малко обезпокоени от опасности, свързани с кибер сигурността.

Не е изненадващо, че висок % от бизнес водачите в областта на хотелиерството (75%) са загрижени за въздействието на рисковете за здравето върху техния бизнес. 49% от изпълнителните шефове в региона на енергетиката, комуналните услуги и ресурсите виждат изменението на климата като основна опасност през идната година, което е с 15% повече от процентите във всички други промишлености.

Едва една трета от основните изпълнителни шефове дефинират изменението на климата като главно терзание за идната година, отразявайки убеждението, че то няма да повлияе на растежа на приходите им в кратковременен проект. В дълготраен проект нещата стоят друго - поемането на ангажимент за нулеви излъчвания заляга в основите на тактиките на организациите.

Сред секторите, поели сходни задължения, са комуналните услуги (40%), енергетиката (39%), телекомуникациите и банкирането и финансовите пазари (по 24% всеки). Около две трети (65%) от изпълнителните шефове, чиито компании имат доходи от 25 милиарда $ или повече, са поели ангажимент за нулеви излъчвания, за разлика от тези с доходи под 100 милиона $ (10%).

Бизнес водачите показват " намаляването на рисковете от изменението на климата " като най-съществен фактор, формиращ тактиките им за нулеви чисти излъчвания - той е посочен като извънредно или доста забележителен от 63% от респондентите. Непосредствено след него се подрежда " угаждане на упованията на клиентите " (61%), което удостоверява, че дейностите на фирмите в посока справяне с изменението на климата са все по-важни за марката и добавената стойност, която чакат клиентите.

Според изследването колкото по-значим е задължението за декарбонизация на една компания, толкоз по-вероятно е задачите за чисти нулеви излъчвания да са част от корпоративната тактика и да са обвързани с възнаграждението на бизнес водачите. В корпоративните тактики на 70% от фирмите, които са поели научно-базирани задължения за нулеви чисти излъчвания, се включат цели за излъчвания (сравнено с 44% от фирмите, чиито задължения не са научно-базирани, и 9% от фирмите, които не са поемали въглеродно-неутрални или чисти нулеви ангажименти).

" Новите тествания за водачите през днешния ден са световната пандемия и изменението на климата. Независимо от годината и видовете провокации, виждаме една константа, която постоянно участва и е от огромно значение, а точно - построяването на доверие. Тази година доверието е обвързвано с всичко - от увереността на изпълнителните шефове в повишаването на приходите им, до това дали тяхната организация е поела ангажимент за нулеви излъчвания. Ние имаме вяра, че фирмите, които са учредени на доверие, ще реализират устойчиви резултати и ще имат триумф в бъдеще ", обобщава Боб Мориц.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР