Бизнес активността в САЩ се увеличи до 13-месечен максимум през

...
Бизнес активността в САЩ се увеличи до 13-месечен максимум през
Коментари Харесай

Бизнес активността в САЩ достигна 13-месечен връх през май

Бизнес интензивността в Съединени американски щати се усили до 13-месечен най-много през май, подкрепена от мощния напредък в бранша на услугите, най-новата индикация, че стопанската система си е възвърнала инерцията при започване на второто тримесечие, макар възходящите опасности от криза, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изготвяният от компанията " Ес енд Пи Глоубъл " (S&P Global) показател на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), проследяващ индустриалния бранш и секторите на услугите в Съединени американски щати, се е повишил до 54,5 пункта този месец. Това е най-високото равнище на индикатора от април 2022 година, след регистрираните 53,4 пункта през април т.г. Май е четвъртият следващ месец, в който Пи Ем Ай показателят остава над 50 пункта, което демонстрира напредък в частния бранш.

Данните от изследването, събрани сред 12-22 май, дружно с други настоящи макроикономически индикатори, демонстрират резистентност на пазара на труда, като растежът на работните места се е ускорил през април и равнището на безработица се върна до 53-годишно дъно от 3,4 на 100.

Продажбите на дребно, като се изключи моторни транспортни средства, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се възвърнаха мощно, до момента в който промишленото произвеждане и жилищното строителство също регистрираха растежи.

Оптимистичните доклади накараха  Банката за федерален запас в Атланта да увеличи оценката си за брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати за второто тримесечие до 2,9 на 100 на годишна база по отношение на предходните прогнози за ритъм от 2,6 на 100. Икономиката набъбна с 1,1 на 100 през първото тримесечие.

Повечето икономисти чакат криза през втората половина на тази година, като се базират на нарастването на лихвените проценти от УФР с 500 базисни пункта (5 процентни пункта) от март 2022 година, когато централната банка на Съединени американски щати стартира най-бързата си акция за стягане на паричната си политика от 80-те години на предишния век, с цел да потуши инфлацията.

Затягането на кредитните условия и политическото опълчване за повишението на тавана на дълга на федералното държавно управление водят до упования за спад на стопанската система.

Също по този начин подиндексът, касаещ новите поръчки, получени от частния бизнес, скочи до 54,3 пункта този месец, най-високото му равнище от предишния май, след регистрираните 51,9 пункта през април. Секторът на услугите способства за нарастването, поддържайки инфлацията в услугите висока. Ценовият напън във фабриките отслабна. Мярката на изследването за цените, плащани от бизнеса за първични материали, се намали до 58,5 пункта от 61,2 пункта през април.

" Докато индустриалните цени скочиха по-високо по време на пандемията заради мощното търсене и влошаващото се предложение, в този момент е ред на бранша на услугите да увеличи цените, на фона на възстановяващото се търсене и неспособността да се оправи с притока на поръчки заради липса на потенциал ", сподели Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в " Ес енд Пи Глоубъл ".

Бизнесът също усили броя на чиновниците, като фирмите оповестиха, че свободните работни места се запълват по-лесно.

Пи Ем Ай в бранша на услугите в изследването се увеличи до 55,1 пункта, също 13-месечен връх, от 53,6 пункта през април. Икономисти, интервюирани от Ройтерс, предвидиха Пи Ем Ай в услугите да спадне до 52,6 пункта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР