Бившият вътрешен министър Бойко Рашков влезе в сблъсък с главния

...
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков влезе в сблъсък с главния
Коментари Харесай

Бойко Рашков към Гешев: България не е прокурорска република

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков влезе в конфликт с основния прокурор Иван Гешев по време на съвещанието на парламентарната правна комисия. По време на чуването на Гешев депутатите от " Продължаваме промяната " отстъпиха реда си за въпрос на Рашков, който не е член на комисията. Преди въпроса той се обърна към основния прокурор и съобщи, че " България е парламентарна, а не прокурорска република ". С изявлението си той направи забележка на Гешев, който, съгласно него, се държи " нападателно " към народните представители.  

" Българският основен прокурор е опасност за Европейски Съюз и за НАТО ", добави Рашков, цитирайки американският конгресмен Уорън Дейвидсън. Дейвидсън е индивидът, който прикани финансовото министерство на Съединени американски щати да наложи наказания против Гешев.

" Вероятно съм опасност и за Организация на обединените нации, и за Юнеско. Прокуратурата няма процедура да разяснява персонални отзиви на непознати политици ", отговори Гешев. Той е на мнение, че Дейвидсън е подведен с доноси.

След дълго встъпление Бойко Рашков зададе въпрос, обвързван с изнесената от Христо Грозев информация за съветските закани за националната сигурност. Бившият вътрешен министър попита и за следствието на отравянето на Емилиян Гебрев, с който, по думите на Рашков, се е срещал.

Гешев отговори любопитно изказване: " Закриването на спецправосъдието директно обслужва съветското зловредно въздействие ", сподели той. Така за следващ път той реши да брани спецправосъдието, за което късаше ризи предходната година, когато обединението сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ закри органите.

Относно отравянето на Емилиян Гебрев Гешев съобщи, че не се е срещал с обвинени лица, какъвто бил Гебрев по други досъдебни производства. Главният прокурор изясни, че има 9 обвинени съветски жители, оповестени за търсене, които са свързани с ГРУ:

" Ако очаквате българската прокуратура да отиде в Русия и да докара тези жители, това няма по какъв начин да бъде направено. Проведох диалог с чешкия основен прокурор и се разбрахме за взаимния интерес, който е ползата на Европейски Съюз. "

Почти два часа по-късно, когато Рашков към този момент не беше в зала, Гешев реши да го нападне - този път за провеждането на изборите. В отговор на въпрос на Движение за права и свободи за Изборния кодекс и машините за гласоподаване основният прокурор заприказва, че по времето на Рашков Министерство на вътрешните работи плашело хората с предупредителни протоколи, само че нямало противопоставяне на пазаруването и продаването на гласове. Той е на мнение, че търговията с избор, без значение машинен или книжен, се е нараснала. В умозаключение той повтори тезата на Движение за права и свободи за " репресии ", до момента в който Бойко Рашков оглавяваше Министерство на вътрешните работи.

Относно проблема с NEXO и в отговор на въпрос на Движение за права и свободи Гешев уточни, че казусът ще бъде решен с приемането на Закон за лобизма. Така косвено и без да посочва политически обединения, той атакува " Демократична България ". Гешев обаче отхвърли оповестяването на следствието да е съзнателно съвпаднало с връчването на третия мандат. По-рано пред публицисти той съобщи, че следствието е почнало през септември, а дейности са планувани за декември. По думите му прокуратурата събира данни по проблема и ще ги изпрати в Съединени американски щати.

По мотив идното разглеждане на измененията в НПК главният прокурор разяснява, че Планът за възобновяване и резистентност се употребява за политически цели. Според него измененията са противоконституционни. По думите му, с цел да се създадат тези промени, то първо ще е нужна смяна на главния закон.

Иван Гешев не разяснява всъщност инспекцията за цената на газа по време на кабинета на Кирил Петков. Той сподели единствено, че има досъдебно произвеждане в Националната следствена работа. Относно проблема " Барселонагейт "  главният прокурор заяви, че се чака информация от Кипър. По думите му нямало какво друго да се направи, с изключение на да се пращат писма. Изслушването продължи съвсем три часа. Заседанието на комисията продължава с разглеждането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР