Бившият украински депутат и акционер в Банка Финанси и кредит

...
Бившият украински депутат и акционер в Банка Финанси и кредит
Коментари Харесай

В Куршавел задържаха милиардер, който искаше да купи Кремиковци

Бившият украински народен представител и акционер в Банка " Финанси и заем " Костянтин Жеваго е арестуван в елитния ски курорт Куршавел, Франция, и се приготвят документи за изгонването му.

Това съобщи Държавното бюро за следствие (ДБР) в Киев.

Днес, 28 декември, съдът в Шамбери се е произнесъл за задържането на милиардера Жеваго до екстрадицията му в Украйна. Името на този олигарх преди години нашумя у нас около сагата към приватизацията на металургичния комбинат Кремиковци. През 2008 година Жеваго искаше да купи предприятието и даже бе предложил оферта от 80 милиона евро за него. В последна сметка до договорка не се стигна и заводът хлопна кепенци.

Следователите на ДБР бяха подготвили молби за задържането на Живаго до момента на екстрадиция на някогашния народен представител в 38 страни. В продължение на няколко месеца проверяващите са си взаимодействали с правоприлагащите органи на разнообразни страни, в това число с органите на правораздаването, жандармерията и полицията на Френската република.

" В резултат на това, въз основа на информация, получена от следствието, представители на престъпната полиция на Френската република задържаха притежателя на Банка " Финанси и заем " АД в хотел в Куршавел на 27 декември. След опитите да оспори законността на задържането, обвиненият се съгласи да напусне дружно с представители на способените органи на Франция ", обявиха от ГБР.

Разследващите напомнят, че Жеваго е обвинен за финансови престъпления заедно с редица висши мениджъри на банката.

" Те са организирали механизъм за заграбване на 113 милиона $ от финансовата институция, като по този метод са нанесли вреди на ползите на страната и на вложителите на банката ", се споделя в изказването.

От през днешния ден имуществото на обвинения олигарх, както и на обвързваните с него юридически лица, е запорирано. По-специално, акции на негови компании на стойност стотици милиони гривни, корпоративни права на фирмите и 26 недвижими парцела. Запорирано е и имуществото на други юридически лица, свързани с някогашния народен представител. Сред тях са 14 жилищни комплекса, 21 елементи от жилищни комплекси, 30 нежилищни пространства и 10 жилището и други.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР