Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че трябва

...
Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че трябва
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов след трагичния случай във Враца: Трябва отид на всички Спешни звена

Бившият началник на „ Пирогов” проф. Асен Балтов счита, че би трябвало да се направи одит на всички Спешни звена в България и където се постанова, да се преструктурират. Проф. Балтов разяснява нещастието с дамата, която умря пред регистратурата на Спешния център във Враца.

Той изясни по какъв начин е в най-големият незабавен център у нас – „ Пирогов”.

„ В „ Пирогов” има построен протокол, обвързван със стандарта по незабавна медицина. В него написа, че най-важно е да се извърши медицински триаж или преразпределяне на пациентите. Първата зона е алена, там са доста тежките случаи, където не се записват пациентите. В жълтата зона попадат хора, които може и да не са толкоз незабавни. Трета е зелената зона, където пациентите могат да стоят и чакат”, изясни проф. Балтов пред Нова телевизия.

За алена зона е била и дамата, която умря във Враца. Жената на регистратурата обаче не е можела да реши това. „ Тя ще поеме целия удар. А това е обвързване на хората, които работят в Спешната помощ. Не съм осведомен с детайлите, само че, за жалост, в тази ситуация е имало май пациент в Спешното”, изясни проф. Балтов.

„ Трябва да се вземе под внимание, че медицината би трябвало да е първото и най-важното. Тоест да гледаме здравето на хората. А не по какъв начин е ЕГН-то, има ли Коронавирус. Това не е от голяма важност, щом има подобен незабавен порядък, би трябвало да се работи. Жената на регистратурата не е отговорна, някой е направил по този начин да наподобява това Спешно поделение. Там би трябвало да има медицински триаж, а не регистратура”, счита проф. Балтов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР