Бившият шеф на Кремиковци и на футболния клуб ЦСКА Александър

...
Бившият шеф на Кремиковци и на футболния клуб ЦСКА Александър
Коментари Харесай

Александър Томов осъди КПКОНПИ за 25 000 лева

Бившият началник на " Кремиковци " и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов осъди антикорупционната комисия КПКОНПИ да му заплати обезщетение от 25 000 лв.. Това оповестява, като цитира решение на Софийския градски съд.

Бившият началник на „ Кремиковци “ и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов осъди Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да му заплати обезщетение от 25 000 лв..

Това е решил Софийският градски съд (СГС) по делото, което Томов е завел против КПКОНПИ за 40 000 лв., сподели инспекция на „ Лекс “. Искът му против комисията е по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, а той го заведе, откакто беше съден и оневинен за източването на сдруженията. Заради наказателното дело пък през 2008 година против него стартира и произвеждане за определяне на нелегално добито имущество по анулирания закон и съдът позволи запори на сметките му и забрана на апартамент в София и на парцел в пернишкото село Студена. Антикорупционната комисия е запорирала само сметките на Томов с към 50 000 лв.. След оправдателната присъда през 2016 година е било прекъснато и делото за лишаване на имущество, като тогава са отпаднали и обезпечителните ограничения.

Той обаче твърди, че седем години не е могъл да употребява парите си и се чувствал непрекъснато потиснат и уплашен, тъй като се налагало да желае заеми от децата си, с цел да претърпява. Пред съда Томов споделя, че КПКОНПИ популяризирала в медиите информацията за наложените му ограничавания и това имало необятен отзив, поради което другари, сътрудници и съдружници прекратили контактите си с него, а плановете, по които работил, били прекъснати.

От комисията пък са оспорили желае му с претекст, че са работили при изискванията на обвързана подготвеност, като специфичният закон ги задължавал да образуват произвеждане, а обезпечителните ограничения били наложени от съда. Освен това от КПКОНПИ показват, че на Томов към този момент е било изплатено обезщетение от 40 000 лв., откакто предходната година той осъди дефинитивно прокуратурата за търпените морални вреди от противозаконното обвиняване, като настояват, че това обезщетение покрива и вредите от наложените запори.

Показания пред съда са дали трима близки на Томов очевидци, които описват по какъв начин той нямал пари да заплаща и на юристите си, откакто му били наложени запорите. Негов другар споделя по какъв начин бил преустановен консултантски контракт на Томов, което с изключение на на финансовото положение, му се отразило доста зле и душевен. Бизнес сътрудниците му също се отдръпнали, като потърпевши и политическата му активност, и реномето му на академични учител.

Друг очевидец пък показва, че Томов в действителност нямал пари и персонално му давал дребни суми (50-100 лева), с цел да претърпява. Той твърди, че един път видял някогашния началник на „ Кремиковци “ с насълзени очи, когато му разказал, че получава пари от дъщерите си, които учели в Лондон, а той не знаел дали ще може да им ги върне.

Трети очевидец декларира пред съда, че на Томов се наложило да продава персонални движимости със сантиментална стойност, с цел да обезпечи прехраната си. Той показал, че става дума за картини и часовник, подарен на Томов при служебно посещаване по времето, когато беше вицепремиер (1990-1991 г.). Свидетелят споделя още, че приятелят му не можел да устоя брачната половинка си, която не работела, а също и пенсионирания си татко.

В решението си арбитър Гергана Троянова от градския съд написа, че дейностите на КПКОНПИ са били противозаконни, като напомня, че Томов е оневинен по наказателното дело, а производството за лишаване на имущество е прекъснато.

„ Исковете, за чието застраховане са били наложени запорите и възбраните на имуществото на ищеца, не са били предявявани. Така осъществилите се справедливи обстоятелства обосновават незаконосъобразността на подхванатите от ответника дейности по застраховане на бъдещи искове против ищеца “, се споделя в решението. В него съдът отбелязва още, че по анулирания закон за конфискация, комисията е имала обвързване единствено да извърши инспекция, само че решението за формиране на дело е било нейно, както и отговорността за вредите от това.

Съдия Троянова отхвърля и доводите на КПКОНПИ, че запорите са наложени от съд, което освобождава комисията от отговорност.

„ Преценката на съда е за евентуална основателност на бъдещите искове, чието застраховане се желае на база на приложените от молителя документи и обосновани от него заключения. Обезпечителните ограничения се постановат по искане на заинтересувания индивид, а отговорността за породените от обезпечението вреди е на молителя “, написа градският съд. Той приема, че наложените на Томов запори са се отразили на психическото и прочувствено му положение, както и че са му попречили да устоя фамилията си и да заплаща на юристите си по наказателното дело.

За да реши, че справедливото обезщетение за него е 25 000 лв., съдът показва, че обезпечителните ограничения са били наложени за 7 години, през които Томов не е имал доходи и е бил заставен да желае заеми от другари и от децата си, с цел да претърпява.

„ Като утежняващо ситуацията му съдът възприе обстоятелството, че Александър Томов е известна на обществото персона от политическия живот на страната, професор и академични учител, чието положително име в обществото е било накърнено точно вследствие на наложените по искане на ответника обезпечителни ограничения, защото за същите е имало необятен медиен отзив “, се споделя още в решението, което не е дефинитивно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР