Бившият съветник на Доналд Тръмп по външната политика Къртър Пейдж

...
Бившият съветник на Доналд Тръмп по външната политика Къртър Пейдж
Коментари Харесай

Човек от щаба на Тръмп призна, че се е срещал с руски вицепремиер

Бившият консултант на Доналд Тръмп по външната политика Къртър Пейдж призна, че е контактувал с съветския вицепремиер Аркадий Дворкович, съобщи Би Би Си.

Според информация на " New York Times ", Пейдж е декларирал пред комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския конгрес, че се е срещал с Дворкович на конференция в Руското учебно заведение по стопанска система през юли 2016 година
Форумът се е провел по случай дипломирането на следващия випуск на учебното заведение, ситуирано в Сколково, Москва.

Думите на някогашния консултант удостоверяват изнесената по-рано информация от телевизия CNN за контакта му с съветския вицепремиер.

Пейдж твърди, че диалогът му с Дворкович не е бил " нищо повече от замяна на приветствия сред участници в обществено събитие ".

В предходни свои показания той твърдеше, че в Москва е общувал единствено с учени и " някои предприемачи ", които познавал повече от 10 години.

Визитата му в Москва през предходната година притегли вниманието на американските политически среди, защото той произнесе пред конференцията тирада, съзвучна с доста от тезите на съветските президент Владимир Путин за международната политика.

Тогава той съобщи, че Съединени американски щати и другите западни страни са " намалили капацитета на напредъка " в връзките си с Русия и ги укори в лицемерна поддръжка за демократизацията, битката с неравенството и корупцията, както и в " промяна на режими ".

На съвещанието на комисията в Камарата на представителите в четвъртък е бил прочетен имейл от Пейдж до старши съветника на Тръмп Джеф Сешънс (сега министър на правосъдието), в което той споделя своите усещанията от срещите си в Москва. Съдържанието на имейла не е огласено.

Скоро след визитата си в Русия Пейдж напусна предизборния щаб на Тръмп. През декември 2016 година, към този момент със статут на частно лице, той още веднъж посети съветската столица - по думите му, с цел да се срещне с водачи на деловите и интелектуалните среди.

Когато контактите му привлякоха вниманието на американските медии, пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли съветските управляващи да са контактували с Пейдж и съобщи, че са научили името му от медиите.

На чуването пред комисията, на Пейдж са задавани въпроси и за четиридневното му пътешестване до Будапеща през септември предходната година, само че които той е дал отговор, че бил там като екскурзиант и не се е срещал с нито един руснак.

Припомняме, на 31 октомври спецпрокурорът Робърт Мълър, проверяващ съветската интервенция в американските президентски избори, заяви за различен член на щаба на Тръмп - Джордж Пападопулос, че се е срещал с неофициални представители на Москва по отношение на компромат против Хилари Клинтън.

46-годишният Картър Пейдж беше част от предизборния щаб на Доналд Тръмп от март до август 2016 година. Той е приключил военноморската академия на Съединени американски щати в Анаполис и е служил 5 години във флота.

След уволняването си от армията е работил в московския офис на Merrill Lynch сред 2004 и 2007 година След това е основал лична капиталова компания - Global Energy Capital. Негов настоятелен сътрудник е заместник-шефът на финансовия отдел на " Газпром " Сергей Яценко.

През 2013 година Пейдж е разпитван от ФБР за срещата се с съветски жител, компрометиран като офицер от съветското разузнаване, само че той се е оправдал, че е считал руснака за предприемач.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР