Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и бившият президент на

...
Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и бившият президент на
Коментари Харесай

Блатер и Платини бяха обвинени в измама в Швейцария

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и някогашният президент на УЕФА Мишел Платини бяха упрекнати в машинация от прокуратурата в Швейцария. Причината е уреждането на заплащане от 2 млн. швейцарски франка (2.19 млн. долара), което Платини е получил от ФИФА през февруари 2011.

Прокуратурата в Швейцария разследваше Блатер. Освен в машинация, 85-годишният някогашен президент на международната федерация е упрекнат в нелегално заграбване, неприятно ръководство, както и във подправяне на документ. 65-годишният Платини е упрекнат като съизвършител.

Блатер и Платини бяха извадени от футбола през 2016 година И двамата отхвърлят обвиняванията, като обясниха, че са имали джука спогодба за заплащането на въпросната сума. Блатер изясни още, че всички комисии на ФИФА са одобрили заплащането и че Платини е платил налог в Швейцария върху сумата.

Прокуратурата в Швейцария, която проверява случая от септември 2015 година, заяви, че следствието е посочило, че Платини е работил като съветник на Блатер в интервала 1998-2002, а годишната му заплата е била 300 хиляди швейцарски франка. Платини е получил изцяло заплащането си за тази роля, само че през 2011 година е изискал още пари.

" Повече от осем години след прекратяването на консултантската си активност, Платини е изискал заплащане от 2 млн. швейцарски франка. С намесата на Блатер ФИФА е платила парите при започване на 2011 година Доказателствата, събрани от прокуратурата, удостоверяват, че това плащан към Платини е направено без правно съображение. Плащането е увредило активите на ФИФА и обогатило нелегално Платини ", се споделя в известие от прокуратурата.

Ако обвиняването бъде потвърдено, присъдата за машинация е до пет години затвор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР