Бившият президент Жаир Болсонаро пристигна обратно в Бразилия в четвъртък

...
Бившият президент Жаир Болсонаро пристигна обратно в Бразилия в четвъртък
Коментари Харесай

Болсонаро се върна в Бразилия след три месеца в САЩ

Бившият президент Жаир Болсонаро дойде назад в Бразилия в четвъртък след тримесечен престой във Флорида, търсейки нова роля на политическата сцена, до момента в който управляващите в столицата се приготвят за завръщането на крайнодесния популист, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици последователи, облечени в жълто и зелено, скандираха за него, до момента в който чакаха в столицата Бразилия, където крайнодесният водач е обект на няколко следствия. Секретариатът по сигурността на федералния окръг активизира стотици служители на реда и кварталът на министерствата беше затворен, с цел да се предотвратят скупчвания на хора.

Болсонаро напусна Бразилия тъкмо преди края на президентския си мандат. По този метод той наруши традицията, като отхвърли да връчи президентския пояс на своя правоприемник Луис Инасио Лула да Силва, който завоюва изборите през октомври с най-малката преднина в изборите за държавен глава след завръщането на Бразилия към демокрацията повече от три десетилетия по-рано.

Докато беше в Съединени американски щати, Болсонаро съвсем не се появяваше, макар че държа няколко речи пред бразилски емигранти и консерватори, в това число на Конференцията за консервативно политическо деяние в Мериленд.

„ Аз съм без мандат, само че не съм пенсиониран “, сподели Болсонаро пред телевизионната мрежа Jovem Pan в понеделник.

Преди да се качи на аероплан за Бразилия на интернационалното летище в Орландо, той сподели пред Си Ен Ен Бразил (CNN Brazil), че не възнамерява да поведе политическата съпротива против Лула, изказване, на което съдружниците му не имат вяра.

Стотици поддръжници на Болсонаро се събраха на интернационалното летище в Бразилия рано в четвъртък. Те скандираха против Лула и повтаряха мотото на митинг, който провокира диктатурата в Бразилия през 1964-1985 година: " Бог, семейство и независимост ".
 Привърженици на някогашния закостенял президент го чакаха с развети флагове край летището на столицата Бразилия. Снимка АП / Българска телеграфна агенция
Те обаче не съумяха да видят крайнодесния водач да излиза от основния излаз и вместо това се сблъскаха със утринния трафик, с цел да се съберат пред централата на неговата Либерална партия, с цел да покажат своя възторг.

„ Болсонаро беше най-хубавият президент, който в миналото сме имали, в никакъв случай не бях виждала администрация като неговата “, сподели 71-годишната Мариналва Вандерли, която докара петима членове на фамилията си от Сао Пауло в централата на Либералната партия. „ Мисля, че той беше в Съединени американски щати с Доналд Тръмп, с цел да забележим какво е най-хубавото за Бразилия и Съединени американски щати. Ще имаме доста по-голяма съпротива (на Лула), това е несъмнено ".

Очакваше се Болсонаро да приказва пред законодателите на персонална среща по-късно в четвъртък. Неговата партия сподели в изказване, че не се чака той да изнесе тирада.

Орда от неговите поддръжници нахлуха и опустоши най-важните държавни здания в столицата на 8 януари, една седмица откакто Лула встъпи в служба, пробвайки се да смъкна новия президент от власт.

Целта на Болсонаро да си върне политическата популярност може да бъде възпрепятствана от поредност от следствия, в това число дали е подбудил бунта на 8 януари. Неотдавнашните разкрития на вестник " Ещаду де С. Паулу " (Estado de S.Paulo) по отношение на три кутии със скъпи бижута, за които се твърди, че са донесени на Болсонаро от Саудитска Арабия, изложиха някогашния президент на по-голяма правна заплаха.

Завръщането му в Бразилия беше неведнъж отлагано и някои спекулираха, че може да отсрочи за неопределен срок в светлината на правните му проблеми. Стив Банън, дълготраен съдружник на Тръмп и считан за пълководец на световната последна десница, сподели тази седмица пред бразилския вестник " Фоля де С. Паулу "  (Folha de S.Paulo), че Болсонаро в никакъв случай не е трябвало да напуща страната и отхвърли значимостта на следствията.

Сега, когато Болсонаро се завърна, първата му цел ще бъде да събере опозицията против държавното управление на Лула, сподели Майра Гуларт да Силва, политолог от Федералния университет на Рио де Жанейро.

„ Болсонаро реши да се върне в Бразилия, тъй като не се появи явен опозиционен водач на държавното управление “, сподели Да Силва, добавяйки, че в противоположен случай вакуумът може да бъде напълнен от някого другиго.

Общинските избори следващата година са значима стъпка към набиране на политически подтик за възможна президентска акция през 2026 година Очаква се Болсонаро да поддържа претендентите си за кмет на Либералната партия, които, в случай че завоюват, могат да употребяват престижа си, с цел да го поддържат.

В допълнение към следствията на диамантите, Болсонаро е обект на към дузина следствия от бразилските изборни съдилища за дейностите му по време на миналогодишната акция, изключително свързани с голословните му изказвания, че системата за електронно гласоподаване е податлива на измами. Ако Болсонаро бъде приет за отговорен в някой от тези случаи, той ще загуби политическите си права и няма да може да се кандидатира за поста на идващите избори.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР