Бившият президент Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетините за първичните

...
Бившият президент Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетините за първичните
Коментари Харесай

След Колорадо: и Мейн дисквалифицира Тръмп от изборите

Бившият президент Доналд Тръмп бе отхвърлен от бюлетините за първичните президентски избори в щата Мейн.

Това е вторият щат (след Колорадо - на 19 декември), въвел възбрана за присъединяване на някогашния държавен глава поради ролята му в протеста в Капитолия на 6 януари 2021 година.
Мотивът за решението
За разлика от Колорадо, където се произнесе локалният Върховен съд, в Мейн думата имаше щатската секретарка от Демократическата партия Шена Белоус. Тя отсъди, че Тръмп, който е любимец за президентската номинация на републиканците, е подбудил фанатизираните си почитатели към бунт, като е популяризирал погрешни изказвания за изборни измами на изборите през 2020 година, а по-късно е призовал поддръжниците си да се насочат към постройката на Конгреса, с цел да попречат на законодателите да сертифицират вота.

" Не стигам до това умозаключение с лека ръка ", написа Белоус.  " Демокрацията е свещена... Осъзнавам, че нито един щатски секретар не е лишавал претендент за президент от достъп до бюлетини въз основа на Раздел Трети от 14-ата корекция. Също по този начин съзнавам обаче, че нито един претендент за президент не е взел участие в протест. ”

И в Колорадо, и в Мейн - републиканецът е упрекван, че е нарушил Раздел Трети от 14-ата корекция на висшия закон, който гласи:

" Лица, които като членове на Конгреса, държавни чиновници на Съединените щати, членове на щатски законодателни органи, на изпълнителната или правосъдната власт към този момент са полагали клетва да съблюдават Конституцията на Съединените щати, а по-късно са се заели с метежна или бунтовническа активност срещу нея или са подкрепяли нейните врагове, нямат право да стават сенатори, представители в Конгреса, членове на изборни колегии за президент и вицепрезидент или да заемат каквато и да било държавна или военна служба в Съединените щати или в обособен щат. С две трети от гласовете на всяка камара обаче Конгресът може да върне по този начин отнетите привилегии ".
Реакцията на Тръмп
Решението на Белоус може да бъде обжалвано пред правосъдните органи на най-североизточния американски щат и да се изкачи последователно по стълбицата до локалния Върховен съд. Тя постави на пауза осъществяването му в очакване на жалбата от предизборния щаб на Тръмп. От лагера на някогашния президент оповестиха, че незабавно ще апелират това " извънредно решение ".

В изказване представителят на щаба на Тръмп Стивън Чонг упрекна Белоус, че е " гневна левичарка ", която  " е решила да се намеси в президентските избори ".

" Демократите в сините щати неразумно и противоконституционно лишават гражданските права на американските гласоподаватели, като се пробват да отстранен името на президента Тръмп от бюлетината ", посочи Чонг.

Адвокатите на някогашния държавен глава настояват, че той не е взел участие в протест и че апелите му към неговите поддръжници на 6 януари са предпазени от Първата корекция (свободата на словото).
Последната дума е на федералния Върховен съд
Решенията в Колорадо и Мейн усилват натиска върху федералния Върховен съд по-бързо да позволи въпроса по отношение на правaта на обособени щати да дисквалифицират претендент от явяване на избори. Най-висшата правосъдна инстанция в Америка е доминирана от консервативни магистрати - шестима против трима. Трима от десните съдии бяха номинирани персонално от Тръмп по време на единственият му мандат.

Не се знае по кое време Върховният съд на Съединени американски щати ще се произнесе. Републиканската партия на Колорадо апелира решението на локалния Върховен съд в сряда и настоява федералният Върховен съд да прегледа въпроса допустимо най-скоро. Очаква се Тръмп също да подаде тъжба в границите на седмицата. Вносителите на петициите по делото Колорадо в четвъртък приканиха най-висшият съд на нацията да се произнесе преди 5 март (деня на т.нар. Супер вторник), когато 16 щата, в това число Колорадо и Мейн, би трябвало да гласоподават на първични избори.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР