Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков ще оглави листата

...
Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков ще оглави листата
Коментари Харесай

Желязков оглави листата на ГЕРБ за евроизборите. Борисов е водач в София и Пловдив за парламентарния вот

Бившият ръководител на Народното събрание Росен Желязков ще оглави листата на ГЕРБ за идните европейски избори, заяви Българска национална телевизия в петък, като се базира на информация от партията.

В същия ден изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди водачите и състава на листите за изборите за български парламент от обединението ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов ще води листите в Пловдив и София (25 МИР), оповестиха от партията.

Новините идват, откакто Желязков на 49 -ото Народно заседание в предпоследния ден от неговата работа преди идните избори. Това се случи с гласовете на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ), Българска социалистическа партия , „ Възраждане “ и „ ИТН “ ( Има Такъв Народ ).

Сега Желязков по всяка възможност ще бъде определен за евродепутат, защото се чака ГЕРБ да изпрати повече от един собствен представител в Европейския парламент (ЕП). Освен претендент за евроизборите, Желязков ще води и листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори в Благоевград .

Изборите за нови представители на България в Екологичен потенциал ще се проведат на 9 юни тази година. В същия ден на страната.

До предварителни избори за български парламент се стигна, откакто настоящето Народно заседание не съумя да излъчи ново държавно управление. Кабинетът на Николай Денков от ПП-ДБ трябваше да се ротира с държавно управление на ГЕРБ според от пролетта на 2023 година

ПП-ДБ и ГЕРБ в ръководството, само че по този начин и не реализираха единодушие.
Кои са водачите за парламентарния избор
В петък станаха ясни всички водачи на листите на ГЕРБ-СДС и в останалите многомандатни изборни региони (МИР) в България.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще води листите в Пловдив и в един от регионите в столицата - 25 МИР.

Начело на другите изборни региони в София ще бъдат Георги Георгиев (23 МИР) и Рая Назарян (24 МИР).

Георгиев беше ръководител на Столичния общински съвет (СОС) от ГЕРБ през последния кметски мандат на Йорданка Фандъкова от същата партия - сред 2019 и 2023 година След локалните избори, които се организираха през есента на 2023 година, Георгиев остана общински консултант от ГЕРБ в столицата.

Преди изборите за нови кметове и общински съветници имаше догатки, че той ще бъде претендентът на партията на Борисов за кмет на София. ГЕРБ обаче - някогашния началник на новините на бТВ Антон Хекимян , който и също остана общински консултант.

До момента листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР в София обичайно се оглавяваше от водача на Съюз на демократичните сили Румен Христов . Сега той ще бъде лидер в Монтана .

Рая Назарян, която оглавява листата в 24 МИР, в диалозите с ПП-ДБ за несъстоялата се ротация в ръководството. Освен Назарян, в този екип участваха към този момент някогашната министърка на външните работи Мария Габриел , както и Деница Сачева и Теменужка Петкова.

В предходните парламентарни избори напролет на 2023 година лидер в 24 МИР беше Тома Биков . Сега той ще оглави листата в различен изборен регион - Силистра .

Сачева и Петкова също оглавяват листи на ГЕРБ-СДС - надлежно в Добрич и в Търговище .

Начело на листата във Варна застава заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов . В средата на април той Димитър Главчев за длъжностен министър на външните работи. Предложението докара до рецензии, защото Митов е ярка партийна фигура, а служебният кабинет би трябвало да не бъде партийно привързан.

В последна сметка той не стана външен министър, откакто президентът Румен Радев , а самият Митов.

Другият зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев ще оглави листата на ГЕРБ-СДС в Габрово .

Бившата председателка на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева ще води листите в Кърджали и Пловдив област . Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също застава отпред на две листи - тези в Разград и в Хасково .

Ето и цялостния лист с водачите на листите на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори:
Благоевград – Росен Желязков;Бургас – Жечо Станков;Варна – Даниел Митов;Велико Търново – проф. доктор Костадин Ангелов;Видин – Росица Кирова;Враца – Красен Кръстев;Габрово – Томислав Дончев;Добрич – Деница Сачева;Кърджали - Цвета Караянчева;Кюстендил – Христо Терзийски;Ловеч – Николай Нанков;Монтана - Румен Христов;Пазарджик – Екатерина Захариева;Перник – Георг Георгиев;Плевен – Пламен Тачев;Пловдив – Бойко Борисов;Пловдив област – Цвета Караянчева;Разград – Делян Добрев;Русе – Бедрос Пехливанян;Силистра – Тома Биков;Сливен – Десислава Танева;Смолян – доктор Красимир Събев;София (23 МИР) – Георги Георгиев;София (24 МИР)– Рая Назарян;София (25 МИР)– Бойко Борисов;София област – Младен Маринов;Стара Загора – Красимир Вълчев;Търговище – Теменужка Петкова;Хасково – Делян Добрев;Шумен – Любомир Христо;Ямбол – Димитър Иванов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР