Бившият наставник на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА Бруно Акрапович в

...
Бившият наставник на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА Бруно Акрапович в
Коментари Харесай

Акрапович: В ЦСКА не ми харесваха схемата, но аз имам твърда босненска глава

Бившият ментор на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА Бруно Акрапович сега е старши треньор на Шкендия, само че не стопира да се интересува от родния футбол. Специалистът, който завоюва три трофея със " смърфовете ", разяснява пред " Sportal " интервала си на " Лаута ", а също по този начин и обстановката на " Българска войска " при късия му престой му преди година.

Г-н Акрапович, следите ли българския футбол, откакто сте към този момент 8-9 месеца отвън страната ни?

- Радвам се, че имам опцията да поздравя всички българи. Имах доста хубави моменти в България. Сега съм в тима на Шкендия, Северна Македония. Чувствам се доста добре. Следя българския футбол - Локомотив и ЦСКА. Интересно ми е по какъв начин се развиват.

Направихте възторг в Локомотив с трите трофея. Кой е най-незабравимият миг, който имахте на " Лаута "?

- Най-хубавият миг за мен беше първият гол на Минчев против Тотнъм. Там усещах какъв брой допустимо е да направиш нещо, в случай че вярваш в себе си и играчите имат вяра в теб. Малко хора знаят, че немският арбитър, който беше на мача, отсъди дузпа с два червени картона, откакто топката беше влезнала във вратата. Ако голът беше зачетен, резултатът щеше да е 1:1 с 10 минути до края. Ядосах се малко. Момчетата направиха прекрасен мач и мисля, че той ще остане в паметта на доста българи.

Повече от успеха над Ботев (Пловдив) във финала и по-късно историческата победа над алените във финала за Купата през идната година?

- Не повече! Концентрацията беше върху мача с Ботев. Преди този мач всички споделяха, че Ботев в любимец, само че аз имах вяра, че сме по-добри и сме в по-добра форма. Казах и на играчите, че имам вяра в тях и би трябвало да покажат " кохонес ".

Има ли някой, с който споделяте в Локомотив (Пловдив)? В тима е Александър Тунчев, който беше ваш асистент, а през предходната година изведе тима до сребърните медали?

- От време на време отивам в Пловдив. Срещам се с Ванчо Траянов, Тунчев и Георги Илиев. С играчите имам доста положителни контакти. Искам по този начин да остане, макар че има доста хора, които останаха афектирани. Важното за мен е това, че работих почтено.

Понякога съжалявате ли, че напуснахте Локомотив по средата на сезона, с цел да преминете в ЦСКА?

- Да, скърбя, тъй като развиването там не беше такова, каквото заслужавах. ЦСКА завоюва доста пари от продажба на играчи. Всичко се развиваше добре с хубава игра и нова система. Не разбрах какво се случи и бях сюрпризиран.

Какво тъкмо се случи, защото управлението на алените имаше страшното предпочитание да ви притегли и ви притискаше да подпишете? След като пристигнахте, статистиката демонстрира, че сте изиграли 16 мача, в които сте позволили единствено шест гола.

- Не знам какво тъкмо се случи, само че аз не съм човек, който разрешава някой да му се меси в работата. По-добре да не работим, в случай че разрешавам на някой да ми се постанова. Развитието беше необичайно. Първо всички напуснаха ЦСКА, продаваха играчи и не взеха тези, които желая аз. Отборът трябваше да откри своята форма, само че на мен не ми беше обещано време. Не знам заради какви аргументи.

Какво значи " опитваха се да постановат мнение "? Кой се опитваше да ви постанова мнение или предпочитание нещо да се случва?

- Първо беше със схемата. Не била вярна. Това по този начин било, това по този начин било. Аз съм виновен за това, което се случи. Имам твърда глава. Винаги съм казвал, че босненската глава е доста твърда глава. Може би се разделихме поради това.

Кой е бил срещу схемата? Умишлено ли не са били привлечени играчите, които сте желали?

- Да, споделяше ми се, че не могат да бъдат докарани нови играчи. Аз желаех да докараме Диниш Алмейда, който сега играе в Антверпен. Казаха ми, че първо ще го докараме, след това, че няма. Знаете по какъв начин действа ЦСКА. Отгоре ми се споделяше, че не се харесва схемата, която употребявам. Аз не трансформирах схемата и направих нещо фантастично с Мазику отляво и Тибо Вион отдясно. Защитата се стабилизираше.

Когато продадоха Антов и Али Соу ли си дадохте сметка, че упоритостите ви да станете първенец се изпаряват?

- Трудно е да замениш такива играчи и да се опитваш атмосферата отново да е същата. Аз постоянно желая повече. По време на подготовката бяхме дружно и след нея си отпътуваха 4-5 играчи. Не е елементарно за един треньор да размени толкоз титуляри.

Вие сте човек, който приказва няколко езика и това беше признато много задушевно от всички. След като напуснахте, излязоха информации, че сте имали спор с някои играчи .

- Винаги имам спор с играчите. Опитвам се да ги предизвиквам заран, с цел да наподобяват добре вечерта. Хората приказват нелепости. Сещам се, че на първата ни среща имаше 4-ма преводачи в съблекалнята. Аз ги махнах всички и приказвах отляво надясно. Първо испански, италиански, британски и български. Играчите харесваха стила ми и доста бързо открих път до всеки един. Направих хубава атмосфера. Имах доста положително отношение и с Пепи Занев. Имаше един-двама, които просто не харесваха този жанр на работа - тиймбилдинг.
 Бруно Акрапович при Левски
Бруно Акрапович при Левски

Делят един терен

Съжалявате ли, че изградихте добър колектив преди да продадат Али Соу и Антов. Отборът завоюва Купата, която щеше да бъде трета поредна за вас. Бяхте доста близо. Оставихте тима преди полуфиналите с Лудогорец.

- Преди да се разделим с ЦСКА един публицист ми сподели, че няма да оставят един босненец да завоюва три пъти поред Купата. Аз се смях, само че се оказа, че това е истина. Със сигурност щях да печеля Купата, тъй като ми отива. Радвам се въпреки всичко за тима и за единствения футболист, който привлякох аз - Бисмарк Чарлз.

Да разбираме, че приемате извоюваната Купата от ЦСКА ненапълно и за ваша?

- Разбира се! Бихме Черно море и още два тима. Всеки мач е значим и пътят до финала е толкоз значим, колкото и финалният мач.

Бихте ли се върнали да работите при алените под това управление?

- Мисля, че не. Не е хубаво да повтаряш неточности. Не съм елементарен треньор. Търся доста за работата ми. Търся доста и от играчите ми, което от време на време не е добре за някои хора. Нито аз, нито това управление желаеме да работим дружно. Никога не знаеш какво ще се случи в бъдеще.

Беше се появило ваше изявление, че бихте поели Левски и с дребен бюджет бихте построили тим, какъвто изградихте в Локомотив.

- Да! Казах го преди да отида в ЦСКА. Само би трябвало да се направи хубава селекция. В този тим, в който съм сега, съм гледал към 300 играчи, от които доста футболисти имаха положителни качества. Играчи могат да се намерят и за по-малко пари, само че би трябвало да минават проби, с цел да се види какъв е манталитетът им.

Лудогорец води единствено с няколко точки пред ЦСКА. Как смятате, че ще се развие шампионата напролет?

- Един от тези два тима ще стане първенец. Хубаво ще бъде за българското състезание да се трансформират нещата и ЦСКА да стане първи. Според мен новият треньор на Лудогорец Анте Шимунджа има доста положителни качества.

Имахте опция да наблюдавате Левски, които играят с доста млади футболисти. Има ли някой, който ви направи усещане?

- Организирани са. Млади момчета, които се раздават. Харесва ми дисциплината на терена, наложена от треньора и неговия асистент Цанко Цветанов, който играеше дружно с мен в Германия.

Какви са възможностите на вашия тим да стигне до първото място?

- Винаги нагоре! Равенствата не ме интересуват. Имаме фантастични почитатели и спонсор, който е един от най-хубавите в Европа. Плаща се в точния момент и играчите нямат оправдание. Избрали сме нови играчи, които могат да вършат това, което желая аз.

Има ли футболист, който бихте предложил на българските грандове?

- Има задоволително. Един от тях е Дашмир Елези, който е определен измежду най-хубавите 50 играчи в света. Имаме към този момент предложения за него. Той е на 17 години. Има и още забавни играчи, като Шаля. Не съм виждал различен с такава скорост на Балканите.

Можете ли да кажете кой е футболистът в България, който ви е направил най-голямо усещане и с който сте работил?

- Най-силен футболист за мен беше Лукас Салинас в тима на Локомотив. Беше приключен футболист с доста добър темперамент. В ЦСКА имаше доста положителни футболисти с положителни качества. Смоленски ми харесваше доста и Джеферсон имаше доста положителни качества, само че дълго време играеше като ляв бек. Аз го сложих центъра. Тибо Вион и Юрген Матей също ми харесваха доста.

Г-н Акрапович, поради предишното ви бихте ли работили в различен български клуб - Левски, Лудогорец?

- Защо да не? Ако има хора, които търсят треньор като мен, за какво да не? В Левски ще е мъчно и в Ботев ще е мъчно. На всички други тимове не мога да кажа не.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР