Бившият началник на кабинета на БСП шефката Корнелия Нинова, докато

...
Бившият началник на кабинета на БСП шефката Корнелия Нинова, докато
Коментари Харесай

Дясната ръка на Нинова порица ПП за старите политици

Бившият шеф на кабинета на Българска социалистическа партия шефката Корнелия Нинова, до момента в който бе вицепремиер и министър на стопанската система - Калоян Методиев, попари Продължаваме промяната за това, че упражнявали ейджизъм с повтарянето на тезата им за връщането на " старите политици " във властта, като се визират ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. 

В този подтекст Методиев насочи остро предизвестие към Политическа партия да внимават с определянето на възрастта и опциите на политиците по отношение на нея в просторно фейсбук изложение: 

" Слушам през последните няколко дни някои новопоявили се политици от „ смяната “ (каквото и да значи това), които от парламентарната естрада и на други места приказват за възрастни като за остарели хора и се обръщат присмехулно към тях - " Те са възрастни ".

Всеки има право на мнение, няма проблем, само че натрапчиво, дълготрайно и всеобщо го използват във връзка с 40 и 50-годишни хора. Това заслужава внимание най-малко по няколко параграфа. 

На първо място е демодирано и в ослепителен контрастност с днешните международни тенденци, където възрастта и нейното усещане се трансформират ежедневно поради напредъка на медицината и козметиката. Променят се възрастови граници. Променят се опциите пред всяка възраст.

Подобни намеци са демонстрация на типичен ейджизъм. Въпреки че не съм приключил в непознат университет, имам докторат за възрастта и поколенията в политиката, който сложи началото на нов клон в политологията и научни изявления на пет езика в седем страни. И както и да си въртях в главата тази изразителност и държание първата асоциация, която ми пристигна е за режима на Пол Пот в Кампучия (Камбоджа - б.р.).

Най-кървавият в историята. Претенцията за възрастов смяна там открива тирания, при която въоръжени тинейджъри стават кметове и управници, избиват останалата част от популацията по възрастов симптом, тъй като това е належащо за новото начало.

Разбира се, у нас изтребване няма да има, само че това ейджистко говорене от ден на ден нервира със своята некомпетентност, антидемократичност и африканизъм (и там има сходни примери). Радикалното държание на атакизиране и итънизиране в политиката, и в частност в Народното събрание, си е персонален избор, само че дамгосването по възрастов симптом визира големи обществени групи и би трябвало да се спре.

Възрастовите граници се разтягат. Старите (да кажем към 80 годишни) пътуват, скачат с парашути, ръководят (Нанси Пелоси – спикър на Конгреса е на 82 години), пишат, женят се, не престават да работят, дейни са обществено... Средната възраст се удължава. В някои страни младежките обединения са до 50 годишна възраст. Младите вършат лични компании, основават работни места и цели нови браншове в стопанска система, просвета... Светът се развива и трансформира посредством хората си. И у нас би трябвало да е по този начин. С необикновен фокус към другите генерации и възстановяване на качеството на живот насочен към всяка възраст.

Определянето на 40-50 годишните като възрастни (конотация за стари) е демонстрация на най-малко две неща: неприятно обучение и неприятен усет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР