Мексикански журналисти снощи организираха бдение и протест, след като ден

...
Мексикански журналисти снощи организираха бдение и протест, след като ден
Коментари Харесай

В Мексико убиха журналист, колегите му се надигнаха

Мексикански публицисти нощес проведоха бдение и митинг, откакто ден преди този момент един от сътрудниците им беше погубен в южния щат Морелос, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес.

Те желаеха транспарантно следствие на случая и показаха гнева си от заплахите, пред които са изправени чиновниците на медиите в Мексико, което е една от най-смъртоносните страни в света за публицисти. 

Десетки души се включиха в демонстрацията по отношение на убийството на Роберто Фигероа, който отразяваше локалната политика и си завоюва известност в обществените мрежи посредством сатирични видеоклипове. След като изчезва в петък сутринта, той бе открит мъртъв в автомобил в родния си град Хуицилак в щата Морелос, където насилието е подхранвано от търговията с опиати.

Той е първият публицист, погубен тази година в Мексико, който е най-опасната страна за публицисти в Западното полукълбо и е с максимален брой изчезнали публицисти в света, по информация от Комитета за отбрана на публицистите - организация за наблюдаване на свободата на печата.

Мексиканската прокуратура даде обещание съществено следствие, а държавното управление на щата Морелос остро осъди убийството. 

Според деятели обаче повсеместната корупция и безотговорност в страната от дълго време са опасност за репортерите и сътрудниците на Фигероа, носещи плакати с надписи " Разследване в този момент! " и скандиращи пред държавните институции в Морелос, обявиха, че губят самообладание към управляващите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР