Бившият младежки национал Георги Русев прикова вниманието в първите мачове

...
Бившият младежки национал Георги Русев прикова вниманието в първите мачове
Коментари Харесай

Георги Русев: Дали е ЦСКА или Арда, ние винаги излизаме за победа

Бившият юношески национал Георги Русев прикова вниманието в първите мачове на ЦСКА 1948 от новото състезание. На старта разплака Левски за успеха с 1:0, а преди дни се разписа и при равенството 2:2 с Лудогорец. 24-годишният нападателен футболист е окуражен да оказва помощ на " алените " за колкото се може по-предно класиране.

Русев, който е родом от Стара Загора и стартира да тренира в Берое, когато е на 6 година, описа в изявление за БЛИЦ TV по какъв начин протича кариерата му досега, за задачите, работата му с Любослав Пенев, отхвърлените предложения и други

Като младеж Георги е печелил трофей с Левски. Мина и през Септември (София) и испанските Елче и Хетафе, а към този момент трети сезон е главен футболист на ЦСКА 1948.

Георги, стартирахте новото състезание с победа над Левски след твой гол, преди дни се разписа и при равенството 2:2 с Лудогорец. Поздравления за мощния старт, очаквахте ли го и какви са настройките в ЦСКА 1948?

- Благодаря за поздравленията, усещаме се добре. Колкото за мача с Левски - постоянно излизаме за победа, не беше ненадейно, че успяхме да вземем трите точки, макар че бяхме с човек по-малко.

На кого посвещаваш гола против Левски?

- На родителите ми, тъй като те постоянно ме поддържат и ми оказват помощ в това, с което се занимавам още от дребен.

С каква настройка излизаш против Левски и по-особено ли е възприятието, защото си някогашен кадър на " сините ", минал си през школата на " Герена "?

- Не мисля, че е по-особено възприятието, само че постоянно е по-приятно, когато вкараш на един от най-големите тимове в България, изключително когато са в напредък. Левски взе Купата на България, има доста добър треньор с сносно окомплектован състав и е много прелестно, че вкарах.

Разписа се и против Лудогорец, какво не ви доближи да ги успехите?

- Може би доза шанс. При втория им гол имаше лек рикошет. Ако не беше се стигнало до него, можеше да задържим 2:1 до края. Имахме благоприятни условия и при 2:1, и при 2:2, само че не успяхме да отбележим и завършихме наедно.

Въпреки че не си чист нападател, постоянно вкарваш голове. Поставил ли си си цел какъв брой попадения да отбележиш през сезона?

- Не съм си поставял за цел някаква численост голове. Гледам да оказвам помощ на тима и с моите игри да печелим точки. Футболът е групов спорт и когато тимът играе добре, затова и аз съм се показал добре.

Ще се класирате ли в първата шестица?

- Винаги имаме упоритости да сме колкото се може по-нагоре.

Привлякохте нови попълнения, сработихте ли се към този момент, колективът по какъв начин е в ЦСКА 1948?

- Доста добре се сработихме. Нямахме доста време за подготовка, само че и за другите тимове беше същото.

Чувстваш ли се отпочинал след предишния сезон или нямаше доста време за релакс?

- Имахме 10 дни отмора. Всеки ден упражнявам, това ми е работата. Тренирам от шестгодишен, привикнал съм и не ми прави усещане.

Как се възпламени и къде направи първите си стъпки във футбола?

- Аз съм родом от Стара Загора, там започнах. Бях в Берое до 12-годишен. След това се реалокирах в школата на Левски, където бях 2 години. Моят набор - родените 1998 година, спечелихме Купата на България. Бяхме много положителни футболисти - Лъчезар Котев, Илиян Стефанов, Станислав Иванов, както и по-малкият една година Ангел Бастунов, който в този момент също е в ЦСКА 1948. След това се реалокирах в школата на ДИТ, която след това стана Септември. Там също имахме доста мощен тим - с Асен Чандъров, Димитър Костадинов, Иван Тилев. После прекосих в Испания. Първо бях година и половина в Елче, след което шест месеца в Хетафе.

Как се стигна до прекосяването в Испания?

- Връзката стана с Лъчезар Танев. Не мислих доста, тъй като това е огромна стъпка в кариерата на всеки български фуболист - да отиде в Испания, в едно от най-хубавите шампионати с доста положителни тимове. Тогава таман навършвах 17 години.

Какво научи там и доста по-трудно ли е от България?

- Не мисля, че е по-трудно. Културата им е сходна с нашата, обичат си празненствата, фиеста. Тренировките не бяха чак толкоз тежки. Повече се наблягаше на играта с топка, разиграванията, високата преса. Доста неща научих в Испания.

Имаше ли вид да продължиш в Испания?

- Да, имаше разновидности, само че взех решение да се върна в България.

Докога имаш контракт с ЦСКА 1948?

- Имам за още 2 години.

И в този трансферен прозорец се говореше за интерес към теб от други клубове, по този начин ли беше?

- Да, имаше оферта от Русия, само че с управлението преценихме, че е по-добре да остана тук, да не преставам да се развъртвам и да оказвам помощ на тима.

Отново за Испания ли искаш да заминеш?

- Аз съм експерт, всички шампионати ми харесват. Наблюдавам тимовете, виждам да узнавам от всеки по нещо. Нямам искания къде да играя, на всички места се практикува добър футбол.

На кой тим симпатизираш - Барселона или Реал (Мадрид)?

- Като дребен бях почитател на Барселона, обичаният ми футболист беше Роналдиньо. Но с течение на времето благосклонностите ми утихнаха и следя всички тимове.

Освен за интереса от Русия, от други тимове имало ли е запитвания за теб - от Лудогорец, Левски, ЦСКА?

- Не знам за сходен интерес. Изцяло съм съсредоточен към работата ми в ЦСКА 1948, не виждам тези неща.

Знаем какъв брой доста Любо Пенев държи на дисциплината. Какво научаваш при него?

- Без дисциплинираност не става нищо. Опитваме се да го демонстрираме на мачовете. Той се пробва да ни поправя когато и да е, когато бъркаме. Надявам се в бъдеще да се представяме още по-добре.

Много непоколебим ли е в действителност и имало ли е моменти, когато си сгазвал лука?

- Да, имало е такива моменти, макар че не работим от кой знае какъв брой време. Имало е моменти, когато е имало забележки, само че това е най-нормалното нещо във футбола и в груповия спорт. Винаги се позволяват неточности, просто би трябвало да се стараеш да бъдат колкото се може по-малко и да ги поправяш.

В осмия кръг гостувате на ЦСКА на стадион " Българска войска ". След головете против Левски и Лудогорец несъмнено искаш и на тях да вкараш?

- До осмия кръг има много мачове. Гледаме мач за мач, тъй като против всеки противник дават три точки. Без значение дали е ЦСКА, Арда или Левски, ние излизаме за победа и аз съм стимулиран против всеки противник.

Беше основна фигура в юношеските национални тимове, по-късно и в младежкия отбор. Какви са спомените ти от този интервал?

- Много са приятни. Най-хубавото възприятие е да играе за националния тим, да защитаваш знамето. Запазил съм най-хубавите мемоари от там, имам присъединяване на две европейски шампионати - до 17 и до 19 година На едното се бяхме класирали непосредствено като домакини, само че на Европейското до 19 година извървяхме много тежък път с две тежки групи, като и в двете станахме първи. И по-късно на Европейското малко не ни доближи да излезем от групата, макар че тя беше извънредно тежка - с Холандия, Англия и Германия, като аз вкарах гол на Холандия. Това беше и първия ни гол на европейско състезание до 19 години и единственият, който ни остана.

Сигурно още тогава си бил видян от емисари на европейски клубове, имаше ли интерес към теб?

- Винаги е имало интерес, само че заради една или друга причина не се е стигало до трансфер, тъй че е без значение, към този момент е в предишното.

След като малко по малко мина през всички гарнитури и към този момент си на 24 години, ред е на мъжкия ни народен тим. Чувстваш ли се подготвен и ще бъдеш ли извикан?

- Не знам нищо, не мога да ви кажа. Има нов треньор (б.р. - Младен Кръстаич). Той си преценява, има треньорски щаб, ще следят мачовете. Ако съм на равнище и във форма, в случай че реши, аз съм подготвен да пазя името на България.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Да си почивам вкъщи. Обичам да чета спортни биографии. Общо взето това е, тъй като като професионален футболист почивката е едно от най-важните неща.

Коя е последната спортна биография, която прочете? Сигурно това те стимулира в допълнение?

- Последната е на Христо Стоичков. Остана ми още малко да я довърша.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР