Бившият люксембургски финансов министър Люк Фриден ще бъде новият министър-председател

...
Бившият люксембургски финансов министър Люк Фриден ще бъде новият министър-председател
Коментари Харесай

Бившият финансов министър Фриден ще бъде новият премиер на Люксембург

Бившият люксембургски финансов министър Люк Фриден ще бъде новият министър-председател на Великото херцогство. Той ще оглави държавно управление на неговите християндемократи и либералите на досегашния министър председател Ксавие Бетел, откакто двете обединения оповестиха, че са се договорили за съставяне на съдружно ръководство, оповестиха организациите.

" Разполагаме със солидно болшинство спрямо последните години ", съобщи Фриден.

Неговата десноцентристка Християнсоциална национална партия (ХСНП), която от години е преобладаващата политическа мощ в люксембургската политика, завоюва изборите предишния месец и постави завършек на съдружното ръководство на либералите от Демократическата партия (ДП), Люксембургската социалистическа работническа партия и Зелените.

След шестседмични договаряния през днешния ден ХСНП подписа съдружно съглашение с Директива за птиците на Бетел.

Последният ще остане и в новия кабинет като външен министър, откакто управляваше Люксембург в продължение на 10 години. Жил Рот (ХСНП) ще бъде финансов министър.

Коалицията ще разполага с 35 места в 60-местния парламент.

Преди 10 години Бетел наследи на премиерския пост християндемократа Жан-Клод Юнкер , който по това време беше най-дълго задържалият се на власт демократично определен водач в Европа. Нетипично за нея, само че ХСНП беше останала отвън властта през последните 10 години, макар че през цялото това време беше първа политическа мощ, а повода беше, че по този начин и не успяваше да образува държавно болшинство към себе си.

На изборите предишния месец управлявалата през последното десетилетие Великото херцогство коалиция падна от власт най-много поради слабото показване на вота на Зелените. Мнозинството ѝ се крепеше единствено на един народен представител.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР