Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ, която

...
Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ, която
Коментари Харесай

Лидерът на ДОСТ: Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв

Бившият водач на Движение за права и свободи и сегашен на партия ДОСТ, която не е показана в Народното събрание, Лютви Местан изиска преди седмица признание на турското малцинство в България.

„ Не желая нищо повече от това, което България изиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария “, съобщи той при гостуването си в предаване по Би Ти Ви (bTV). Той уточни, че концепцията за етнонацията, обвързвана с концепцията за еднонационалност на българската страна, е философията на Възродителния развой, само че акцентира, че твърдо е срещу сепаратизма.

Народно събрание отхвърли наложителното проучване на майчин език в учебно заведение

Мнение: България прикрито асимилира турците, като лимитира образованието на майчин език

Турски политик: България продължава политиката на асимилация

„ Местан е етнически турчин и би трябвало да бъде почетен като подобен “, акцентира водачът на ДОСТ. Той посочи и че няма турско поданство и в никакъв случай не е имал желание да има друго поданство с изключение на българското.

На въпрос

кой е нарушил правата му ,

с цел да желае признаването на настрана малцинство, откакто, както самичък уточни, свободно върви на джамия и приказва на турски език, Местан отговори: „ Забравяте, че заплащам санкции за прилагане на майчин език по време на предизборна акция (припомнете си във видеото горе). Представяте ли си нашите сънародници – българите в Украйна, да бъдат санкционирани за това, че при присъединяване на локални или парламентарни избори приказват на български. България няма право на политика на двойни стандарти “.

Гостът уточни още и че неговите деца „ като етнически турци нямаха опция да изучат своя език, тъй като живяха с мен в София и нямаше по какъв начин да се провеждат паралелки по майчин език, заради простата причина, че бяха сами в класа. В фамилията си умишлено приказвам с тях и на български, само че поех и родителска отговорност да запълня това, което българската просветителна система не им даде – научих ги и на майчиния им език “.

В Турция: Невероятният номер с кирилицата

Изборният ден в Турция – турски език и нарушавания

Аргументите срещу признаването на малцинства в България се свеждат до два.

Първият е – България е еднонационална страна и по тази причина в нея няма малцинства. Това е разбирането на нацията като етнонация. Тази теза е нонсенс. Концепцията за етнонацията, обвързвана с концепцията за еднонационалност на българската страна, в действителност е философията на Възродителния развой.

Вторият мотив, по думите му, е „ страхът, ужасният боязън от фракционизъм “. Местан отхвърли неговите дейности да подтикват към фракционизъм и добави, че в устава на ДОСТ е записано, че партията е срещу всевъзможни прояви на фракционизъм. „ Не разделяме, а сплотяваме обществото, тъй като признаването на статут на малцинство ще възвърне възприятието за правдивост “, съобщи той.

Според Местан

„ в България съществуването на малцинства е справедлив факт “ ,

само че и „ има голям проблем с правата на малцинствата, тъй като консолидираното им в българското общество не е осъществено по европейски стандарти “. За себе си той уточни, че е нарушено правото му да употребява майчиния си език по време на предизборна акция, за което е завел дело в Страсбург и ще завоюва.

Лютви Местан разяснява още, че партията му ДОСТ има съществени проблеми с финансирането и най-вероятно ще би трябвало да закрива офиси. Той изрично отхвърли да е получавал финансиране от Турция.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР