Бившият лекар на Левски, Славия и националния отбор и доайен

...
Бившият лекар на Левски, Славия и националния отбор и доайен
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Ситуацията с коронавируса ще е голяма загуба за Левски и много от нашите отбори

Бившият доктор на Левски, Славия и националния тим и доайен в спортната медицина доктор Михаил Илиев разяснява пред " Тема: Спорт " последните събития в българския футбол, подбудени от ограниченията против ковид. Наскоро доктор Илиев навърши 70 години, като има над 40-годишен опит в специалността.

Д-р Илиев, коментарът Ви за решението на БФС да спре шампионата?

- Не можеше да не се отсрочи поради държавните разпореждания. Логично бе това да се случи и ще докара до доста тежки проблеми за клубовете. Основно за играчите и за президентите. Каква ще е мотивацията им да упражняват? Решението за преустановяване за един месец е вярно. Както знаете, във вторник се събира и УЕФА да взема решение каква стратегия ще предложи на федерациите за идващите шест месеца.

Как ще се действа от тук насетне?

- Ние от здравната комисия каквото би трябвало, сме го организирали и сме разпратили на клубовете какви са рекомендациите и ограниченията. Играчите би трябвало да стартират да привикват с измененията. Възможно е да има мрънкане, самоконтузване на тренировките.

Да не съм на мястото на президентите или който обезпечава финансирането. Защото ви е ясно, че играчите ще си желаят заплатите, договорите им би трябвало да се извършват, а приходите ще са никакви.

Например за Левски това ще е огромна загуба. Сега за мача с Лудогорец стадионът щеше да е цялостен. Добре, че в клуба се сетиха да създадат тази акция с билетите и въпреки всичко генерираха доход към този дуел. Колкото и това да не е огромно перо в клубовете, си е загуба на пари. Ами средствата от телевизионните права и рекламите...

Сега, като няма мачове, ги няма и рекламодателите. Щом го няма продукта, ги няма и парите. Другото нещо е, че до момента в който тече подготвителният развой, на играчите ще продължат да им се купуват съответните лекарства - витамини, възстановителни и масажни средства и така нататък Сега ще се харчат и пари за превантивните неща, които ние сме предписали на клубовете, с цел да може докторът на дадения тим да стартира да работи. Ами, в случай че ги няма парите в клуба за дезинфектанти - би трябвало да се пръскат съблекалните, автобусите, да се купят термометри. Трябва всеки ден да ги проверяваш и да са длъжни почтено да споделят дали в фамилията си имат болен човек. Става доста комплицирано, само че по този начин е в целия свят.
 Димитър Пенев: ЦСКА, Левски, Ботунец, няма никакво разделяне - всички сме едно семейство в този миг
Димитър Пенев: ЦСКА, Левски, Ботунец, няма никакво разделяне - всички сме едно семейство в този миг

" Най-важното в този момент е да се обичаме "

На всички е ясно, че тези тренировки няма да са по никакъв начин пълноценни. Ще им трябват ли след това на тимовете къси лагери, с цел да влязат в нужната форма след този един месец без футбол?

- Това ще бъде тъга за всички - треньори, играчи, доктори, масажисти... Ами, в случай че се закъса с парите? А има такива клубове, които не са добре финансово. Аз съм бил в клубове, в които е имало рецесии за пари и зная какъв брой е мъчно и комплицирано, тъй като старите играчи си желаят своето. Тогава може да стартират да се симулират травми, а старите играчи знаят по какъв начин да го вършат - разтегнах откъм гърба и готово. Създава се нетворческа среда и атмосфера за работа. Трудно и неприятно е. Откъде пристигна всичко това, има хиляди теории, само че действителността е тази и би трябвало да се съобразяваме с всички ограничения и наставления. Не дай си Боже да излезе позитивна проба на някой футболист от елита или Втора лига, тъй като те са под по-сериозно наблюдаване. Това значи тотална карантина за играча, за тима, за фамилиите им. Буламачът е подготвен. Ужасът е огромен.

Какви са ходовете?

- Аз съм шахматист и знам, че когато си в сложна позиция, не би трябвало да бързаш единствено и единствено да направиш ход. Уж виждаш избавителния ход. Не, всяко деяние би трябвало да се премисля. Трябва непрекъснато да се държи връзка сред доктора на клуба и РЗИ (Районната здравна инспекция). Във всеки един момент, когато някой е недоверчив, лекарят би трябвало да алармира и в случай че е нужно, да се насочват към инфекциозните лечебни заведения. Трябва да сме дисциплинирани. РЗИ е работещата и значима институция в тази ситуация. Трябва да се съблюдава карантина. Най-вероятно и футболният съюз ще затвори за несъмнено време.
 УЕФА стопира футбола в Европа до септември?
УЕФА стопира футбола в Европа до септември?

Евро 2020 пред отсрочване

Какво очаквате да реши УЕФА във вторник?

- Както към този момент ви споделих, ще се взема решение по какъв начин да се действа в идващите шест месеца. Как да завършат евротурнирите и шампионатите, по какъв начин ще се действа с европейското състезание. То може да се отсрочи и за септември, и за следващата година. Вариантите са стотици. Както се споделя, като се обърне каруцата, пътищата са доста. Има да се играят още толкоз доста мачове, постоянно ще има ощетени и привилегировани. Може този сезон да прелее и през идващия. Пак ви споделям, разновидностите са толкоз доста, че няма по какъв начин да знаем какво ще се случи. Ще изчакаме до вторник и ще забележим. Изключителна международна тягост.

Каква е вероятността да има бараж с Унгария на 26 март?

- Много дребна, тъй като и Унгария, и България оповестиха изключително състояние. Знаете, че Орбан не си поплюва. У нас се разгласи тъкмо в точния момент, за което отлично и на Борисов. Имаме две страни с идентичен статут, тъй че не е разумно да чакаме да има подобен мач, само че сме подчинени на УЕФА. Във вторник ще забележим. Нека не минаваме в сюрреалистична картина. Играчите също са хора със фамилии.
 Христо Запрянов: България - Унгария би трябвало да се играе без аудитория, само че всичко може да се промени
" България - Унгария би трябвало да се играе без аудитория, само че всичко може да се промени "

" Няма по какъв начин БФС да забрани на професионалните футболни клубове да продължат подготвителния си развой "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР