Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Анес може да

...
Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Анес може да
Коментари Харесай

Бивш президент на Боливия може да отнесе 30 години затвор за престъпление срещу човечеството

Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Анес може да получи оптималния период от 30 години отнемане от независимост за закононарушения против човечеството по време на пребиваването ѝ отпред на страната след държавния прелом там. Информацията е публикувана от организация Télam, която се базира на изказване на някогашния външен министър Рохелио Майта.

„ Трябва ясно да се разбере, че става въпрос за закононарушение против човечеството, а за това е планувано оптимално наказване. Римският статут [на Международния углавен съд] постановява, че действия като всеобщи убийства и репресии заслужават 30 години отнемане от независимост “, сподели Майта.
 Социалист е на път да завоюва президентските избори в Боливия на първи тур Социалист е на път да завоюва президентските избори в Боливия на първи тур
Кандидатът на социалистите Луис Арсе може да завоюва президентските избори в Боливия, без да се стига до втори тур, демонстрира екзитпол на...

Ден по-рано интердисциплинарна група от самостоятелни специалисти на Междуамериканската комисия по правата на индивида показа умозаключение, в което се отбелязва, че вследствие на военни и полицейски интервенции, осъществени по заповед на държавното управление на Анес, са убити десетки цивилни, а доста са били ранени. Според Майта, отчетът ясно открива, че сред 2019 и 2020 година в градовете Сакаба, Кочабамба и Ел Алто са осъществени закононарушения против човечеството.

Бившата изпълняваща длъжността президент на Боливия бе арестувана на 13 март по отношение на следствие по делото за държавен прелом, в границите на което ѝ бе повдигнато обвиняване в тероризъм, подстрекаване към бунт и скрит план. Заедно с нея бяха задържани няколко министри и някогашните командващи на армията, на Военноморски сили и Военновъздушни сили. Анес, от своя страна, твърди, че е жертва на политическо гонене.

През ноември 2019 година някогашният президент на Боливия Ево Моралес подаде оставка на фона на подкрепяните от военните митинги против неговото преизбиране, напомня ТАСС. Анес, която тогава заемаше поста заместник-председател на Камарата на сенаторите, разгласи, че поема поста държавен глава до провеждането на нови избори и назначи собствен министерски съвет. През октомври 2020 година се организираха избори и за президент бе определен съратникът на Моралес Луис Арсе. 

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР