Бившият икономически министър Николай Василев отправи критики към настоящия финансов

...
Бившият икономически министър Николай Василев отправи критики към настоящия финансов
Коментари Харесай

Николай Василев с остри критики към Асен Василев, сравни го с Жан Виденов

Бившият стопански министър Николай Василев насочи рецензии към сегашния финансов Асен Василев и неговия проектобюджет за 2024 година

" Радвам се, че толкоз доста хора, в това число и всички някогашни финансови министри, които са взели думата, са срещу цялата макрорамка на този бюджет. Те са доста сериозни, само че аз съм от по-отдавна по-критичен към тях. Във вашето предаване съм бил към седем пъти откогато Кирил и Асен са влезнали в политиката, след всяка актуализация на бюджет, просрочен бюджет, приемане на постоянен бюджет в този момент при приемането на новия бюджет. Е всякога заемам една и съща позиция и тя постоянно се сбъдва. Цялата бюджетна философия на Асен Василев се свежда до едно просто изречение - вземаме колкото е допустимо повече задължения, харчим колкото е допустимо повече и колкото доста повече харчим, толкоз по-добре. На него това му е цялата икономическа философия. Друга философия там не виждам. Това е неверно съгласно мен и е нездравословно за бъдещето на нацията ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Ако в този момент докараме един деец футболист или футболен треньор и той каже, че за последните 100 години България има много достижения във футбола, то е по този начин - доста международни шампионати едно след друго, бронзов орден, били сме мощни тимове. Исторически стоим добре за 100 години, само че за последните 10 години не стоим по никакъв начин добре. Хората, които в този момент се хвалят, че България е с най-нисък дълг в Европа, не са хората, които са го изстрадали и постигнали това нещо. Това са хората, които ще го скапват. Ако задоволително дълго ръководят, те ще изгубят сребърния орден и ще изпаднат от класацията. Защото тежката цена я заплатиха хора като финансовите министри Светослав Гаврийски, Муравей Радев, Милен Велчев, Пламен Орешарски, бих споделил Петър Чобанов. След това служебния Калин Христов, Владислав Горанов. Това са хора, които в доста по-бедни моменти за нацията направиха каквото би трябвало - с мисъл и грижа за утрешния ден, и България излезе от блатото, където бяхме. Сега идват хора, които лозунгът им бяха - във вода газим, жадни вървим, значи дайте напред на маслините, да вземат десетки милиарда лв. дълг и по-късно все едно какво ще стане ", добави Василев.

" През тази година администрацията е повишена, а сякаш Асен Василев щеше на я понижава. Ще ви кажа няколко пера, където се прахосват доста милиарди. Първото е в държавната администрация. Второто е, че предходната година изхарчихме 10 милиарда за дотации за ток. Третото нещо е, че обществените разноски са извънредно великодушни, а системите не се реформират. Винаги споделят, че ще вършат промени, само че в бъдеще време. Причината Асен Василев да прави това, е, че по нрав наподобява повече на Жан Виденов, в сравнение с Муравей Радев и Милен Велчев. Той има вяра, че по този начин е вярно. Той в действителност счита, че колкото повече харчи, толкоз по-добре. Това е все едно преди Коледа да имаме една кредитна карта без лимит и представете си какво ще създадем в мола. По-богати ли ще бъдем? Като пристигна сметката след това ще разберем, че сме по-бедни и по-нещастни. Щом Асен Василев за седми път прави подобен бюджет, и то все по-лошо от предния път, значи той има вяра, че по този начин е вярно и се гордее. Изоставени са инфраструктурните планове. Ние с вас до момента в който се пенсионираме до Варна ще отидем ли ", попита той.

Относно заложените доходи Василев сподели, че те ще са нереалистични по три пера.

" Първо, бюджетират 3,4 милиарда доходи от газ. Но през днешния ден е 14-то число и би трябвало да дойде първата вноска. Утре питайте какъв брой са пристигнали. Те първо ги изхарчват и след това ще забележим дали ги събират. Второ - парите от Плана за възобновяване, където по принцип сме гола вода, кой е споделил, че ще дойдат следващата година. И трето - надписани са данъчните доходи. Тази година ще сме няколко милиарда на минус, а следващата година. Ето ги три пера, по които ще се издъним, а отвън това имаме недостиг от шест милиарда. Тоест, най-после може да се окаже, че в моето схващане дупката не е шест, а 10 милиарда ", уточни ексминистърът.

" Василев персонално ми сподели през 2021 година, че е срещу влизането в Еврозоната. Затова и не работим дружно с него и не можем да работим дружно. Аз нямам доверие, че чак толкоз им е значимо да влязат в Еврозоната ", разяснява още Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР