Бившият финансов министър и санкциониран от САЩ по закона Магнитски

...
Бившият финансов министър и санкциониран от САЩ по закона Магнитски
Коментари Харесай

Владислав Горанов призова Васил Божков да се прибере в България

Бившият финансов министър и глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски " Владислав Горанов прикани намиращия се в Дубай Васил Божков да се върне в България, написа " Сега ".
" Да се връща господин Божков и да има развой, или да бъде разпитан отдалечено с позволението на ОАЕ ", разгласи Горанов по Българска национална телевизия. Според него единствено по този начин ще може допустимо най-бързо да завърши проточилото се към този момент над 3 години правосъдно гонене против предприемача.
Горанов разгласи, че не се тормози от обвиняванията на Божков против него, тъй като те не били истина. " Всичко по делото с изчезналите милиони от хазарт в хазната е казано. Добре е този развой да се задвижи и завърши ", съобщи той и добави " персонално за мен и като наклеветен от него, ще е преференциално да мине процесът през всички етапи ".
Само преди месец намиращият се в Дубай предприемач Васил Божков изиска да се върне като предпазен очевидец против Борисов. Това излиза наяве от негов пост във " Facebook ".
" Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има за какво да се опасява. Готов съм да се върна в България като предпазен очевидец ", написа Божков. 
Ден по-рано предприемачът, който не се беше обаждал от дълго време от Дубай, разгласи във " Facebook " по адрес на Иван Гешев: " Понякога разкаялият се виновник може да бъде по-ценен от светец ". Той направи това минути след брифинга на Гешев, на който гл.прокурор отхвърли да подаде оставка.
Божков обитава в Дубай към този момент трета година и е с повдигнати задочно 20 обвинявания по 4 каузи. Според прокуратурата по тях са разпитани над 200 очевидци, изпратени са 18 броя европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до 17 страни. Изпратена е и молба до ОАЕ за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските проверяващи, е от този януари. 
На 17 март 2022 година с полицейска заповед по формирано в изискванията на необходимост дело за изнудване на хазартния предприемач Васил Божков бяха арестувани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. 
Веднага след ареста прокуратурата разкритикува дейностите на Министерство на вътрешните работи и пусна тримата, без да им повдигне обвиняване. Държавното обвиняване упрекна Министерство на вътрешните работи, че е опорочило следствието и че въобще не е имало съображение да го образува. Тогавашниет вътрешен министър Бойко Рашков и министър председател Кирил Петков пък упрекнаха прокуратурата, че саботира следствието и отхвърля да ревизира изказванията на Васил Божков, че е давал големи подкупи на Борисов.
Горанов разяснява в този момент и включването му в последния лист " Магнитски ", което той назовава административна глоба. " Не съм горделив от обстоятелството, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с неверна информация. Не мисля, че санкционирането ми е опасност към Бойко Борисов ", сподели той. Горанов разгласи, че е подхванал стъпки за изваждането си от листата. " Процедурата не е лесна, само че аз ще не преставам да потвърждавам и описвам моята история на американското министерство на финансите ", сподели той. 
През последните няколко седмици от време на време се появят изявления, че Божков се връща всеки миг в България. Последният път беше в почивните дни, когато се появиха изказвания, че той е предстоящ всеки миг от екипи на правосъдна защита да се върне през Граничен контролно-пропусквателен пункт  Кулата, както и че има предизвестия към хората от Гранична полиция, че това се случва.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР