Бившият бургаски журналист от в-к. „Черно море ЮГ” и ТВ

...
Бившият бургаски журналист от в-к. „Черно море ЮГ” и ТВ
Коментари Харесай

Обрат с журналистката от Бургас, която заряза медиите, за да стане монахиня

Бившият бургаски публицист от вестник. „ Черно море ЮГ” и ТВ „ Микс” Димитрина Станева, която преди 10-ина години се замонаши и одобри църковното име Ксения, направи първа крачка към светския живот, оповестява "Флагман ".

Заедно със своя другарка, тя сътвори уебсайт за книги, преведени от съветски език. Но това не значи, че ще се върне към публицистиката, както си помислиха мнозина. Дори в противен случай – сестра Ксения ще продължи службата си като монахиня, само че просто ще съчетава двете действия.

Преди десетилетие Димитрина Станева изненадващо смени аплоато си. Тя приключи Богословие и реши да се отдаде на службата към Бог. Димитрина бе част от журналистическата колегия 1993 година, когато постъпва във вестник „ Черно море ЮГ” до 2005 година.

„ 12 години работих като публицист. В същото време моите духовни търсения не преставаха. Станах вярваща на 30 години и в продължение на 7 години изучавах доста и разнообразни религии… до момента в който стигнах до православието.

И тогава станах студентка по богословие във Велико Търново, с помощта на отец Захари Дечев, който доста настояваше да изучавам и ме вкара в православието. С негова помощ започнаха да ми се отварят очите и познах същинското Христово учение”, описа Димитрина Станева.

Тя добавя, че е почнала да учи с мисълта, че това обучение ще бъде допълнение към духовния й живот и специалност, само че колкото повече напредвала, толкоз повече разбирала, че не може да съвместява двете неща.

Започнала да мисли да изостави публицистиката, когато осъзнала, че методът сред двете сфери е напълно друг:

„ Като публицист ти търсиш слабостите, несъзнателно влизаш в ролята на съдник, до момента в който християнският морал изисква тъкмо противоположното. Според християнската нравственос ти би трябвало да търсиш положителното в другите, не да ги осъждаш. Християнският метод на живот е обвързван с работа върху себе си, върху изцелението на личната си душа. А ние сме толкоз неверни, колкото даже не си представяме”, изяснява преди време Ксения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР