Бившият британски министър на финансите Риши Сунак води на изборите

...
Бившият британски министър на финансите Риши Сунак води на изборите
Коментари Харесай

Великобритания избира министър-председател. Има ли кандидат, удобен за Русия?

Бившият английски министър на финансите Риши Сунак води на изборите за министър председател

Първият тур от изборите за нов министър-председател на Англия съумя да отсее единствено двама претенденти, оставяйки в битката другите шестима. Все още е рано да се предвижда кой ще завоюва конкуренцията, само че специалисти считат, че нито един от претендентите няма да изостави твърдата антируска линия на Лондон във външната политика. Кой претендира за поста на английски водач и с какво е прочут - в материала на Gazeta.Ru.

Човекът, който потопи Джонсън

Лидер на първия тур на гласуването беше някогашният министър на финансите, де факто вторият след премиера човек в държавното управление, Риши Сунак. На първия тур на изборите той получи поддръжката на 88 консерватори от Камарата на общините.

Сунак стана член на английския парламент през 2015 година и получи високия пост канцлер на казначейството (т.е. министър на финансите) четири години по-късно, като го резервира до 5 юли тази година. На този ден той изрично разгласи оставката си, откакто сътрудника му, министърът на опазването на здравето Саджид Джавид, ясно изрази несъгласието си с Борис Джонсън.

За Джонсън оставките на Сунак и Джавид означиха началото на бързия завършек на мандата му като министър-председател.

Сунак, занимаващ се най-вече с вътрешноикономическите въпроси на Англия, по време на мандата си не се отличава с фрапантни изказвания за Русия.

Освен това вихрещият се скандал към Сунак е обвързван с Русия, което може да му попречи да заеме поста началник на държавното управление. Бившият началник на английското министерство на финансите и брачната половинка му имат IT компанията Infosys, която разгласи изтеглянето си от Русия едвам през април.

Тоест Лондон наложи наказания против Москва след началото на специфичната интервенция в Украйна, а Сунак известно време продължи да получава доходи от съветския пазар, освен това призовавайки други компании от Обединеното кралство да се въздържат от вложения в Русия.

Сунак е забъркан и в други кавги, както от корупционно естество, по този начин и със злощастния плагиат, който накара британците да желаят оставката на Джонсън през последните няколко месеца.

„ Сунак опетни репутацията си с присъединяване си в корупционни кавги. И съгласно мен слабата подготвеност по икономическите въпроси, да вземем за пример при Елизабет Тръс, не се възприема толкоз остро, колкото обществените кавги, свързани с министъра на финансите “, сподели по-рано пред Gazeta.Ru Олег Окошин, старши откривател в Центъра за английски проучвания към Института на Европа на Руската академия на науките.

Пламенен съперник на Русия

Вече упоменатата Лиз Тръс, министър на външните работи в кабинета на Борис Джонсън, съгласно резултатите от първия кръг заема едвам третата позиция, печелейки 50 гласа на своите сътрудници. От всички претенденти тя е известна с най-острите изявления за съветското управление, което подлага на критика за военните дейности на територията на Украйна.

Експертите обаче се съмняват, че ястребовата й позиция ще й помогне да стане новият началник на държавното управление на Обединеното кралство.

„ Тръс стартира политическата си кариера като ляв политик, по-късно беше част от либералдемократите и едвам по-късно пристигна при консерваторите. Мисля, че всички в Консервативната партия помнят това и малко хора я възприемат като корав реакционер, който може да управлява партията “, сподели пред Gazeta.ru Игор Ковальов, първи заместник-декан по науката във Факултета по международна стопанска система и интернационалните връзки на ВШЭ.

Кира Годованюк, водещ откривател в Центъра за английски проучвания към Института за Европа на Руската академия на науките, уточни различен фактор, който играе против Тръс - нейната висока преданост към Борис Джонсън персонално:

Именно фактът, че Тръс беше най-близкият помощник на Джонсън и не се дистанцира от него по време на абсурда, изразявайки поддръжката си към премиера до последно, може да настрои консерваторите против нея – просто поради асоциациите с някогашния министър председател. ”

„ Консервативната партия желае да се откъсне от наследството на Джонсън, с цел да обнови партията, партийната стратегия и сполучливо да завоюва парламентарните избори, които в този момент са планувани за 2024 година “, акцентира специалистът.

Бойният министър

Второто място в първия кръг бе за младши министъра на комерсиалната политика Пени Мордаунт, подсилен от 67 консервативни депутати.

През 2019 година тя стана първата жена в историята на страната, заемаща поста министър на защитата. Преди това политичката, като резервист от Кралския флот, служи като заместник-секретар /министър/ по въоръжените сили в държавното управление на Дейвид Камерън.

Мордаунт се счита за претендент, сплотяващ другите крила на Консервативната партия, защото тя е по едно и също време последовател на Brexit и последовател на демократичната обществена политика.

Друго значимо преимущество, по мнението на Кира Годованюк, е, че Мордаунт не е участник в множеството кавги в английската политика, което не може да се каже за други претенденти.

Трябва да се означи, че при положение на нахлуване в последния стадий от конкуренцията, когато редовите членове на Консервативната партия ще избират сред двама претенденти, възможностите на Мордаунт за победа са по-високи от тези на останалите. Съгласно данните от изследване на YouGov Мордаунт е подкрепена от 27% от консерваторите - повече от два пъти повече от останалите претенденти.

Останалите трима от сергията

В конкуренцията останаха още трима претенденти - Кеми Баденок, която получи 40 гласа; Том Тугендхат с 37 гласа и Суела Браверман, която беше подкрепена от 32 консерватори.

Баденок, единствената чернокожа кандидатка, е член на Народното събрание от 2017 година и е служила две години като министър на локалното самоуправление, религията, въпросите на дамите и равните благоприятни условия в държавното управление на Борис Джонсън.

Тугендхат е някогашен боен, служил в Ирак и Афганистан, който подлага на критика решението на Съединени американски щати да изтеглят войските си от последната страна. Въпреки че от дълго време е апетитен за водач на консерваторите, той към момента не е съумял да поработи в някое министерство. От 2020 година той ръководи комисията по външни връзки на Камарата на общините.

Този политик е прочут на съветския четец на първо място с внезапните си изявления за Русия - да вземем за пример той предложи да се експулсират съветските жители от Обединеното кралство.

Брейвърман е министър на правораздаването на Англия от 2020 година В предходното държавно управление на Тереза Мей тя участваше в Брекзит, само че подаде оставка поради плана за дефинитивно съглашение, препоръчан от премиера.

Какво следва?

В края на първия кръг от конкуренцията отпаднаха единствено двама претенденти - Джеръми Хънт и Надим Захави, всеки от които получи по-малко от 30 гласа. В същото време Хънт беше главният съперник на Борис Джонсън на последните избори за водач на Консервативната партия.

По думите на Игор Ковальов, Хънт е бил най-умереният от осемте претенденти и бързото му проваляне допуска, че " Консервативната партия се радикализира ".

Колко още кръга ще се проведат, преди да бъдат избрани водачите в конкуренцията, към момента не е известно. В края на всеки идващ кръг, който може да се организира даже всеки ден, претендентът или претендентите с минимум гласове ще бъдат отстранени от конкуренцията. И по този начин - до момента в който останат двама любимци, от които към този момент ще избират всички членове на Консервативната партия, а освен депутатите от Камарата на общините.

Окончателните резултати от избора на новия водач на торите - и името на новия министър-председател на страната - ще бъдат оповестени на 5 септември.

Но който и да е той, политиката на Лондон по отношение на Русия няма да се промени.

„ В английския истаблишмънт през днешния ден, според мен, няма проруски или най-малко лоялни към Русия политици. Следователно не можете даже да мислите за смяна на курса и възстановяване на връзките с Москва в кратковременен проект “, сподели Игор Ковалев.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР