Бившият британски министър на финансите Риши Сунак е победител в

...
Бившият британски министър на финансите Риши Сунак е победител в
Коментари Харесай

Останаха само трима кандидати за мястото на Борис Джонсън

Бившият английски министър на финансите Риши Сунак е победител в състоялия се през днешния ден четвърти тур за избор на водач на Консервативната партия на мястото на досегашния Борис Джонсън. От конкуренцията отпадна досегашната държавна министърка за равенството Кеми Бейдънок, класирана на четвърто място с 59 гласа, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Сунак завоюва поддръжката на 118 консерватори от Камарата на общините, държавната министърка на търговията Пени Мордънт взе 92, а досегашната външна министърка Лиз Тръс - 86 гласа.

Снощи на третия тур Риши Сунак бе подсилен от 115 консерватори в Камарата на общините. На второ място остана  Пени Мордънт с 82 гласа, трета бе Лиз Тръс, която получи поддръжката на 71 депутати от долната камара на английския парламент. На четвърто място се класира Кеми Бейдънок с 58 гласа.

От конкуренцията през вчерашния ден отпадна депутатът Том Тугендхат, който, както се очакваше, остана финален. Той получи поддръжката на 31 свои сътрудници от Камарата на общините. Така две трети от явилите се на старта претенденти за поста на Борис Джонсън ваче напуснаха конкуренцията.

Първите два тура предходната седмица дадоха сходни резултати: Риши Сунак получи най-вече гласове, следван от Пени Мордънт и Лиз Тръс.

Британските консерватори избират нов водач на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък предходната седмица разгласи, че се отдръпва, на фона на възходящото вътрешнопартийно неодобрение против него след поредицата кавги, в които той се оказа забъркан. 

Най-късно до четвъртък би трябвало да останат единствено двама претенденти. След това към 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов водач на групировката. Името му ще бъде оповестено на 5 септември.

ОТПОР В ПАРЛАМЕНТА

Британското държавно управление получи в Камарата на общините избор на доверие, който единствено свика, с цел да бъдат избегнати предварителни парламентарни избори, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Управляващата Консервативна партия има безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание и нейните депутати гласоподаваха в поддръжка на кабинета. Вотът на доверие мина с 349 гласа " за " при 238 " срещу ".

Лейбъристката партия изиска Джонсън да бъде заменен неотложно от краткотраен министър председател. Основната опозиционна мощ във Англия искаше да свика избор на съмнение както против държавното управление, по този начин и против самия министър-председател. Управляващите консерватори обаче възразиха, че гласуването против Джонсън е излишно, защото той към този момент е оповестил, че ще се отдръпна наесен, и вместо това кабинетът изиска избор на доверие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР