Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро ще бъде разследван за нападението

...
Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро ще бъде разследван за нападението
Коментари Харесай

Болсонаро ще бъде разследван за подстрекаване към бунт в Бразилия

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро ще бъде разследван за нападението на държавни здания на 8 януари, когато над 2000 души бяха арестувани откакто нахлуха в Конгреса, Върховния съд и Президентския замък и изпочупиха творби на изкуството.Сцените провокираха паралели с щурма на Капитолия в Съединени американски щати от януари 2021 г

В претекстовете си до Върховния съд да бъде разследван и Жаир Болсонаро от прокуратурата се стимулират с видеоклип, в който слага под въпрос редовността на президентските избори. Жаир Болсонаро по този начин и не призна обществено успеха на Луис Инасио Лула да Силва и отпътува за Съединените щати два дни преди встъпването в служба на наследника си.

Освен това видео, до момента Болсонаро се въздържа от мнения на изборите след изборната си загуба на 30 октомври. Преди вота обаче неведнъж изрази подозрение в надеждността на системата за електронно гласоподаване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени посредством машините. Също по този начин някогашният президент по този начин и не призна изборното си проваляне, показва Българска телеграфна агенция.

Според прокурорите, въпреки че Болсонаро е разгласил видеото след протестите, наличието му е задоволително да обоснове следствие на държанието му преди тях. Бившият бразилски президент изтри видеоматериала на сутринта след публикуването му.

Властите проверяват кой е направил допустимо радикалните последователи на Болсонаро да нападат органите на властта в опит да реализират анулация на изборните резултати. Сред обектите на следствието са тези, които са платили за превоза на участниците в безредиците, както и чиновници по сигурността, които може да са улеснили протеста с бездействието си.

Засега изключително внимание е концентрирано върху Андерсон Торес, някогашен министър на правораздаването при Болсонаро, който на 2 януари стана шеф на службите за сигурност в столицата, само че беше в Съединени американски щати в деня на протеста. Според съдията Алешандри де Мораис Торес е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната преди протеста, което приказва, отново съгласно съдията, че той съзнателно е подготвял условия за безредиците.

Според в. " Фоля де Сао Пауло " в дома на Торес е бил открит проектоуказ, който предвиждал изключителни ограничения, които биха разрешили отменяне на резултатите от изборите, извоювани от Лула да Силва, заяви Франс прес.

През тази седмица Върховният съд подреди Торес да бъде арестуван и стартира следствие на дейностите му, които са избрани като " незаконно безучастие и скрит план ". Торес отхвърли обвиняванията и на 10 януари написа в Туитър, че ще се върне в Бразилия, с цел да се отбрани, само че това към момента не се е случило.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР