Бившите бунтовници от северната част на Мали говорят за време

...
Бившите бунтовници от северната част на Мали говорят за време
Коментари Харесай

Малийските бунтовници говорят за време на война срещу управляващата хунта

Бившите бунтовници от северната част на Мали приказват за " време на война " против ръководещата хунта, демонстрира официално съобщение, получено от Агенция Франс Прес, което е било публикувано в обществените мрежи. Автентичността на изказването, озаглавено " връзка по време на война ", беше доказана от представител.

В него Координацията на придвижванията от Азауад (КДА) - съюз на групировки, формирани най-вече от туареги, които водиха война с централната власт, преди да подпишат спокойно съглашение с нея през 2015 г, приканва " всички поданици на Азауад да излязат на терен, с цел да дадат своя принос във военните дейности за отбрана и запазване на родината, като по този метод си възвърнат контрола върху цялата национална територия на Азауад ".

Азауад е туарегско наименование на северната част на Мали, към която туарегските бунтовници сепаратисти имат искания, напомня Агенция Франс Прес.

Напрежението сред КДА и хунтата нараства от месеци насам, което води до опасения, че мирното съглашение от Алжир може да бъде прекъснато и да се стигне до възобновяване на военните дейности, почнали през 2012 година КДА приканва цивилните жители " да стоят надалеч от позициите на " терористите от ФАМА/ " Вагнер ", се споделя в документа, който претендира да е първото официално съобщение на " Азауадската национална войска ".

Съкращението ФАМА се отнася до въоръжените сили на Мали, а " Вагнер " е съветската частна наемническа компания, за която се счита, че работи за малийските военни, взели властта с прелом през 2020 година КДА внимава да не приказва за оповестяване на война от своя страна, само че загатва " отговор при законна самоотбрана " на това, което дефинира като " експанзия " от страна на малийската войска и наемниците на " Вагнер ", отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР