Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:Намерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВВУ Никола Йонков Вапцаров:Намерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Проф. Боян Медникаров: България се нуждае от ефективна морска политика

 Бивши и сегашни студенти от
ВВУ " Никола Йонков Вапцаров ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Случаят с кораба " Вера Су " ще се отрази отрицателно на имиджа на България като морска страна. Това постанова и дейности, свързани със основаване на ефикасна морска политика на страната ни.  Това съобщи в изявление за Дарик началникът на ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

" Навигационна повреда може да се случи с всеки един транспортен съд. Някои от хипотезите в тази ситуация с " Вера Су са свързани най-много с неточност на хората, които са били на вахта. Появи се догадка и за възможна нередовност на рулевата система ", уточни началникът на Военноморското учебно заведение. Според него не е доста реалистична появилата се догадка, че  корабът е правил противозаконни дейности.

" В последна сметка повредата е реалност и тук въпросът е по какъв начин страната би трябвало да реагира в тази обстановка. Мисля, че отговорът на въпроса дали е реагирала добре не е положителен ", съобщи Медникаров.    

Морското учебно заведение е ангажирано с казуса още през цялото време. Флотската Алма матер разполага с Център за прогнозиране на нефтени разливи. Една от първите изпълнени задания е прогноза за това по какъв начин би се популяризирал евентуален нефтен разлив, обвързван с кораба.

Дрон-системи на Морското учебно заведение правят оглед в региона. За събиране на данни се употребява и Центърът за галактическо наблюдаване  на Морското учебно заведение. Към момента те не демонстрират обилни разливи и замърсяване с гориво в региона.

2021 година е юбилейна за Висшето военноморско учебно заведение. Навършват се 140 години от неговото учредяване през 1881 година в гр. Русе.

" Нашето учебно заведение се отличава като най-високо софтуерното в страната. Гордеем се с нашето място като просветителна институция, в международен,  европейски и народен проект. Според класацията на Международната организация на морските университети от предходната година,  нашето учебно заведение заема извънредно влиятелното второ място за морско обучение в света ", посочи проф. Медникаров.

Най-доброто място за морско обучение е Австралийският морски лицей. За малко той е бил ръководен  от кадър на ВВМУ. Проф. Наталия Николова е изпълнявала функционалностите на шеф за към година, разкри флотилният адмирал.

В момента в Морското учебно заведение във Варна се оферират 4 военни специализиции непосредствено за Военноморски сили. Има две специализации  за офицери за другите типове въоръжени сили. Скорост набира и здравната стратегия, реализирана взаимно с Медицинския университет в града и ВМА. 12 са дейните бакалавърски специалности. Училището взе участие доста съществено в разнообразни стратегии на НАТО.

Почти 10 години във ВВМУ се образоват задгранични студенти. В момента има записани 536 чужденци, като най-вече са от Гърция. Има представители на 14 народи, измежду които Турция, Ангола, Украйна и други европейски страни.

Сред най-предпочитаните специалности е Корабоводене. Специалността Мениджър на водния превоз пък е желана от съпруги на капитани на кораби. Сред най-престижните специалности в последно време пък е Киберсигурност.

" С сътрудниците и обучаемите си приказваме непрестанно, че би трябвало да се доверим на науката и да се възползваме от опцията да се имунизираме и предпазим в някаква степен ", означи проф. Медникаров. Той разкри, че през вчерашния ден е дал персонален образец, като си е сложил и трета доза от имунизациите против ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР