Бившата премиерка на Финландия Сана Марин, на която малко не

...
Бившата премиерка на Финландия Сана Марин, на която малко не
Коментари Харесай

Сана Марин се оттегли от поста си на партиен лидер във Финландия

Бившата премиерка на Финландия Сана Марин, на която малко не доближи да завоюва парламентарните избори в страната през април, се отдръпна през днешния ден от поста на водач на левоцентристката Финландска социалдемократическа партия, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Марин се надява това да отклони фокуса от персоналния ѝ живот, откакто изкара постоянно изпълнен с бурни страсти четиригодишен мандат отпред на финландското държавно управление.

Марин, която бе оповестила желанието си да подаде оставка незабавно след изборите, беше най-младата премиерка в света, когато пое властта през 2019 година на 34-годишна възраст. Тя притегли вниманието по целия свят и оказа помощ за повишението на престижа на Финландия, отбелязва Ройтерс.

След като управлява страната си по време на пандемията от COVID-19 и последвалата икономическа неустановеност, Сана Марин стана звучен покровител на Украйна и постави завършек на финландския боен неутралитет, като вкара страната в НАТО.

Марин, която към този момент е 37-годишна, се е появявала на кориците на списанията " Вог " и " Тайм ", има милиони почитатели в Инстаграм и е считана от свои фенове по целия свят за образец за подражателство за прогресивните водачи от нейното потомство. У дома обаче гласоподавателите изпитваха угриженост от проблеми като имиграцията и растящия държавен недостиг, в следствие от което дясната Национална съдружна партия и крайнодясната партия " Финландците " завоюваха изборите през април с дребна преднина.

По време на премиерския си мандат Сана Марин претърпя няколко обществени абсурда, в това число поради излизания по нощни клубове по време на пандемията, частни празненства в формалната ѝ резиденция и изминал в медиите видеозапис от празненство. След загубата на изборите Марин сподели, че чака с неспокойствие да води по-спокоен живот, а по-късно разгласи, че ще се разведе със брачна половинка си.

Бившата министър-председателка на Финландия ще продължи да е народен представител в Народното събрание. Освен това тя попада в листата с обществени представители на американска организация и също по този начин е основала консултантска компания дружно с някогашния си помощник, показва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР