Бивш шеф на Българската агенция за инвестиции (БАИ) е привлечен

...
Бивш шеф на Българската агенция за инвестиции (БАИ) е привлечен
Коментари Харесай

Първо обвинение в длъжностно престъпление по сигнала на ДПС за златните паспорти

Бивш началник на Българската организация за вложения (БАИ) е притеглен към наказателна отговорност за закононарушение по работа, оповестиха от държавното обвиняване. Според известието обвиняването е по отношение на " Ст. Я. за това, че в интервала 28.07.2015 година до 28.07.2020 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние – изпълнителен шеф на БАИ, не е извършил служебните си отговорности, за да набави за себе си или за другиго полза и от действието са настъпили немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в вярното действие и реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната власт и основаване на съмнение в активността на БАИ ". 

Изпълнителен шеф на организацията в посочения в известието интервал е Стамен Янев. А инспекцията стартира по сигнал на Движение за права и свободи, подаден през февруари предходната година във Върховната касационна прокуратура. В сигнала се показва, че са позволени нарушавания на условията на Закона за българското поданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за поощряване на вложенията, респ. подзаконови актове по използването им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани най-вече по отношение на жители на Руската федерация и Китайската национална република за придобиване на българско поданство по натурализация, така наречен " златни паспорти ", даващи им право да обитават на територията на страната и Европейски Съюз. 

В началото на м.март предходната година депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид съобщи обществено, че ДПС подава в прокуратурата сигнал против премиера Кирил Петков по отношение на т.нар.- златни паспорти. От Движението за права и свободи тогава показват, че в мандата на Петков като длъжностен министър на стопанската система не е спазен законът за придобиване на поданство, като не е била издадена разпоредба за надзор на всяка инвестиция. От Движението също по този начин упорстват „ да се откри дали наред с болшинството китайски жители има и съветски олигарси, които са получили престояване или „ златни паспорти “ на това съображение “, обясни Хамид Хамид. Междувременно, отново през март, по самодейност на Движение за права и свободи Народното събрание дефинитивно анулира " златните паспорти " с промени в Закона за българското поданство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР